Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruská FSB tvrdí, že zmarila plány útoku na synagógu v Moskve

ruská Federálna bezpečnostná služba
ruská Federálna bezpečnostná služba (Zdroj: X/Alex_Oloyede2)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že prekazila teroristický útok na synagógu v Moskve. Podľa FSB mal útok údajne vykonať "rodák z jednej z krajín Strednej Ázie".

S odvolaním sa na predstaviteľov FSB o tom vo štvrtok informovala agentúra Interfax citovaná rozhlasovou stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL). FSB uviedla, že podozrivý kládol pri zatýkaní odpor a bol príslušníkmi FSB zabitý. Čas a miesto zásahu, ako ani identitu podozrivého FSB nezverejnila. Dodala však, že pri prehliadke v mieste jeho bydliska sa našli výbušniny a výbušné zariadenie.

archívne video

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa FSB podozrivý sa vo väzení, kde si odpykával trest, dostal do kontaktu s osobami odsúdenými za účasť na aktivitách teroristického charakteru. Pod vplyvom týchto ľudí sa aj on začal hlásiť k "ideológii medzinárodnej teroristickej organizácie zakázanej v Ruskej federácii".

Začiatkom marca FSB informovala, že v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy zlikvidovala dvoch kazašských občanov podozrivých z prípravy útoku na synagógu v Moskve. Podozriví boli označení za členov afganskej odnože medzinárodnej organizácie Islamský štát, ktorá je v mnohých krajinách sveta vyhlásená za teroristickú.

Americký denník The Washington Post pred časom - s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov - informoval, že americké spravodajské služby poskytli FSB informácie o možnom útoku na synagógu v Moskve.

Po útoku na koncertnú sálu zahynulo 144 ľudí a viac ako 500 sa zranilo

RFE/RL pripomenula, že večer 22. marca došlo na predmestí Moskvy k útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall. V budove bolo vtedy viac ako 6-tisíc ľudí. Skupina ozbrojených ľudí v daný večer spustila na návštevníkov paľbu z automatických zbraní. Budova bola podpálená.

Podľa najnovších údajov zahynulo 144 ľudí a viac ako 500 ich bolo zranených. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) informoval o zadržaní 12 podozrivých. Väčšinou ide o občanov Tadžikistanu.

K zodpovednosti za útok v Crocus City Hall sa prihlásil IS. Kým Spojené štáty a ďalšie západné krajiny sú presvedčené, že páchateľom útoku bol IS, ruská strana tvrdí, že za teroristickým útokom môže byť Ukrajina. Kyjev všetky tieto obvinenia kategoricky odmieta.

Viac o téme: SynagógaTeroristický útokRuskoOdvrátenieTerorizmusFederálna bezpečnostná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu