Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koniec zvädnutému a vyschnutému šalátu! Takto vydrží čerstvý 6 týždňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdá sa, že šalát nikdy nevydrží veľmi dlho, no podľa odborníka by ste jeho trvanlivosť mohli predĺžiť až na šesť týždňov, ak si nájdete čas na jeho správne uskladnenie. Vyhadzovanie rozmočeného šalátu tak bude už minulosťou.

Ako sa menia ročné obdobia a otepľuje sa počasie, mnohí z nás začnú vymieňať výdatné zimné dusené jedlá za lahodne chrumkavé šaláty. Základom každého dobrého šalátu je hlávkový šalát, no pre väčšinu z nás by sme listovú zeleninu museli jesť každý deň, aby sme ju spotrebovali skôr, než sa rozmočí a ochabne, pretože má veľmi krátku trvanlivosť.

archívne video

VIDEOTIP Topinambur je nenápadná zelenina s obrovským prínosom: Vypestujte si ju doma aj vy

Podľa odborníčky na skladovanie potravín však existuje spôsob, ako zabezpečiť, aby vám šalát vydržal niekoľko týždňov a nie dní. Stačí, ak ho pred vložením do chladničky správne uskladníte.

Amy Cross, ktorá na svojej webovej stránke The Cross Legacy učí ľudí šetriť peniaze na nákup potravín, povedala: „Zdá sa, že keď si kúpite veľké množstvo šalátu z obchodu, aspoň jeden z nich je odsúdený na smrť (alebo aspoň začne proces), než budete mať možnosť ho použiť. Tieto zlé listy majú často tendenciu šíriť svoju ´lásku´ aj k iným hlávkám šalátu a potom je to preteky s časom, aby ste ten šalát zjedli."

Ak chcete dať svojmu šalátu najlepšiu šancu prežiť až šesť týždňov, mali by ste listy najskôr namočiť do roztoku vody s malým množstvom bieleho octu, pretože to pomáha odstraňovať baktérie a nečistoty zo zeleniny. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je odrezať koniec šalátu a dobre umyť zeleninu pod tečúcou vodou, predtým ako ju ponoríte do misky naplnenej vodou a približne 60 ml octu.

Váš šalát by sa mal v tejto zmesi močiť asi dve minúty. Potom vyberte listy a znova ich opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky uvoľnené nečistoty, ktoré môžu byť na zelenine. Vlhkosť je ďalším veľkým faktorom rýchleho kazenia vášho šalátu, takže ďalším krokom by malo byť uistenie sa, že listy sú úplne suché pred ich uskladnením. Na tento účel listy na pár hodín jednoducho položte na papierovú utierku. 

Akonáhle je váš šalát úplne suchý, uložte ho do sklenenej nádoby so vzduchotesným uzáverom. Sklo je odolnejšie voči teplotným zmenám ako plast, čo pomáha udržiavať potraviny čerstvé. Potom do nádoby vložte papierovú utierku alebo handričku, ktorá pomôže zhromaždiť prebytočnú vlhkosť – a váš šalát by mal vydržať až šesť týždňov.

Amy povedala: "V tejto nádobe som ho mala v priemere šesť týždňov, keď som ho testovala. Môžete si vybrať, či ju vložíte do vrecka na zips s kusom papierovej utierky, ale nevydrží tak dlho. Stojí to za to navyše vedieť, že máme čerstvý hlávkový šalát, kedykoľvek si chceme urobiť šalát."

Viac o téme: Hlávkový šalátTipy a triky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu