Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinov veľvyslanec sa vyhráža Fínsku: Ruský diplomat varuje člena NATO pred odvetou

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

HELSINKI - Tón medzi Ruskom a Fínskom sa postupne pritvrdzuje. Ruský veľvyslanec Pavel Kuznecov pohrozil členovi NATO odvetou, ak krajina umiestni jadrové zbrane na fínsku pôdu.

Vzťahy medzi Ruskom a Fínskom boli vždy zložité. V posledných rokoch sa však situácia medzi oboma krajinami výrazne zhoršila. Vstup Fínska do NATO ešte viac zvýšil napätie s Ruskom. Ruský veľvyslanec Pavel Kuznecov sa dokonca vyhrážal členovi NATO odvetou, ako informuje okrem iného online portál „Newsweek“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 775 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruský veľvyslanec vyslovil cez víkend tvrdé slová na adresu Fínska, keď varoval, že Rusko v prípade umiestnenia jadrových zbraní na fínsku pôdu podnikne odvetu voči novému členovi Severoatlantickej aliancie. Ruský veľvyslanec vo Fínsku Pavel Kuznecov vo vyhlásení zverejnenom v sobotu (06.04.) v rozhovore pre štátnu tlačovú agentúru Tass uviedol, že vzťahy medzi oboma krajinami sú napätejšie ako kedykoľvek predtým.

Putinov veľvyslanec jasne hovorí: „Žiadny návrat k predchádzajúcej forme spolupráce“

"Skôr či neskôr sa vzťahy medzi oboma susedmi obnovia. Nestane sa to však tak rýchlo, ako by sme chceli," povedal ruský diplomat. "Všetko tu nezávisí ani tak od Helsínk, ktoré do značnej miery stratili nezávislosť v zahraničnopolitických rozhodnutiach, ale skôr od všeobecného politického kurzu, ktorý Washington a Brusel vedú voči Rusku. V každom prípade, po pripojení Fínska do agresívneho vojenského bloku (NATO) už nebude možný návrat k predchádzajúcej forme spolupráce,“ zdôraznil Kuznecov.

Rusko zareaguje, ak NATO umiestni jadrové zbrane na fínsku pôdu

Kuznecov zároveň Fínsko varoval, že Rusko zareaguje, ak budú jadrové zbrane podporované NATO umiestnené na fínskej pôde. "Samozrejme, môžeme reagovať len na prípadné rozhodnutia fínskej vlády v tejto oblasti. Konkrétne kroky budú vyvinuté v závislosti od skutočnej hrozby, ktorú tieto kroky predstavujú pre našu bezpečnosť," dodal. "Fíni si musia uvedomiť, že takáto veľká provokácia nezostane bez ruskej reakcie. Očakávame však, že zvíťazí zdravý rozum."

Putin vníma vstup Fínska do NATO ako útok na bezpečnosť Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil vstup Fínska do NATO ako „útok na bezpečnosť Ruska“. Z hľadiska „ochrany svojich národných záujmov“ bol vstup Fínska do NATO „nezmyselným krokom“, varoval Putin. Fínsky premiér Petteri Orpo sa tým ale zjavne nechce nechať zastrašiť. V marci Európskemu parlamentu povedal, že Rusko „nie je neporaziteľné“ a vyzval svojich spojencov, aby sa postavili „výzve“ na podporu Ukrajiny a oslabenie Moskvy ako dlhodobej hrozby pre Európu.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu