Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina útočila na ruskú leteckú školu: Polícia identifikovala muža podozrivého z týrania civilistov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Počas ukrajinského delostreleckého útoku na ruskú dedinu neďaleko mesta Briansk pri ukrajinsko-ruskej hranici zahynuli dvaja ľudia. V utorok to uviedol miestny gubernátor. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 775

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 775 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:39 Ukrajinské drony sú zodpovedné za viac ako 65 % zničených ruských tankov, tvrdí NATO.

21:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v utorok obhliadol nedávno vybudované obranné opevnenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Počas návštevy opäť žiadal Západ o vojenskú pomoc, pričom Rusko zintenzívňuje svoje vzdušné útoky v tejto oblasti.

19:36 USA previezli na Ukrajinu zbrane a strelivo skonfiškované z Iránu.

18:52 Ruský útok na Sloviansk v Doneckej oblasti zranil 3 ľudí.

18:09 Ruský súd v utorok zvýšil trest odňatia slobody pre väznenú opozičnú političku Liliju Čanyševovú o dva roky. Po novom tak vo väzení strávi deväť a pol roka, uviedli nezávislé médiá a exilová opozícia.

17:50 Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall pošle do konca roka Ukrajine ďalších 20 bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. Oznámil to v utorok samotný Rheinmetall.Novú zásielku BVP v hodnote desiatok miliónov eur financuje nemecká vláda. Modernizované BVP pochádzajú zo skladových zásob Rheinmetallu a spolu s novo ohlásenou dodávkou zbrojovka pošle Ukrajine od začiatku invázie celkovo 120 vozidiel Marder.

17:14 Západní spojenci Ukrajiny zlyhávajú pri dodávkach systémov protivzdušnej obrany pred ruskými útokmi, vyhlásil v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (4)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

16:22 Počas ukrajinského delostreleckého útoku na ruskú dedinu neďaleko mesta Briansk pri ukrajinsko-ruskej hranici zahynuli dvaja ľudia. V utorok to uviedol miestny gubernátor.Útok zasiahol dedinu Klimovo približne desať kilometrov od hranice. Podľa gubernátora pri ňou ďalšie tri osoby utrpeli zranenia a obytnú budovu zachvátil požiar.

15:34 Za uplynulý deň bolo naprieč Ukrajinou zabitých niekoľko ľudí a mnoho ďalších bolo zranených, uviedli regionálni predstavitelia. Nočný raketový útok v Poltave na strednej Ukrajine si vyžiadal život najmenej jednej osoby a 12 zranených, pričom bola poškodená aj dvojposchodová obytná budova.

14:18 Spojené štáty americké odovzdali Ukrajine krátke zbrane a muníciu z Iránu, ktoré zadržali počas prevozu jemenským húsíjským povstalcom. Teherán dlhodobo podporuje húsíov.

14:11 Mesto Bratislava navštívil starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko. Informoval o tom na sociálnej sieti bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že okrem iného sa do hlavného mesta SR prišiel poďakovať za podporu."Je inšpiratívne vidieť, ako ho ani v tých najťažších chvíľach neopúšťa rozvaha a nádej. A neopúšťa ho ani obyčajná vďačnosť," vyhlásil Vallo.

14:01 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR naďalej odporúča občanom SR bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu do tejto krajiny. Rezort o tom informoval na webe.

13:45 Európska únia v reakcii na nedávnu sériu cielených raketových útokov a útokov bezpilotnými lietadlami zo strany Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zmobilizovala núdzovú energetickú pomoc, ktorá je už na ceste na Ukrajinu. 

13:07 Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GRU) stojí za útokom dronov, ktoré v noci na utorok zasiahli hlavné výrobné zariadenie ruského letectva v ruskej Voronežskej oblasti. Pre agentúru Reuters to povedal nemenovaný zdroj z ukrajinských tajných služieb.

12:26 Ruská vesmírna agentúra Roskosmos dnes zrušila chystaný prvý skúšobný štart ťažkej rakety Angara-a5 z kozmodrómu Vostočnyj v Amurskej oblasti na Ďalekom východe. Informujú o tom zahraničné agentúry. Podľa šéfa Roskosmosu Jurija Borisova sa na rakete objavila porucha palivového systému.

10:40 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval, že v noci na utorok ruská armáda zaútočila na Ukrajinu 20 bezpilotnými lietadlami typu Šáhid. Všetky drony boli zostrelené.

Ako vo svojej správe spresnila britská stanica BBC, bezpilotné lietadlá boli zlikvidované nad Mykolajivskou, Odeskou, Chersonskou (na juhu Ukrajiny), Dnepropetrovskou a Poltavskou (stredovýchod) a Vinnyckou (juhozápad) a Ľvovskou oblasťou na západe Ukrajiny.

10:16 Vo vyšetrovacej väzbe v Rusku zomrel dobrovoľník, ktorý aktívne pomáhal ukrajinským utečencom vrátiť sa do ich vlasti. Túto informáciu britskej stanici BBC potvrdili príbuzní zosnulého Alexandra Demidenka.

Demidenko od mája 2022 pomáhal utečencom z Ukrajiny dostať sa na pohraničný priechod Pokrovka a odtiaľ cez humanitárny priechod Kolotylivka na územie Sumskej oblasti na východe Ukrajiny. Ide o jediný fungujúci pohraničný priechod z Ruska na Ukrajinu.

10:03 Národná polícia v Mykolajivskej oblasti identifikovala 28-ročného ruského vojenského mechanika z 205. motorizovanej pešej brigády, ktorý je podozrivý z týrania civilistov, uviedla polícia 8. apríla.

10:01 Dva ukrajinské drony v noci na dnes zaútočili na leteckú školu ruského vojenského letectva v Borisoglebsku, asi 200 kilometrov východne od Voroneže. Podľa ruských úradov sa drony podarilo zostreliť a nikto nebol zranený, podľa ukrajinských médií drony vojenskej rozviedky určený cieľ zasiahli.

9:30 Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa na Floride stretol s uchádzačom o kreslo v Bielom dome a exprezidentom Donaldom Trumpom v snahe o posilnenie podpory Kyjevu a uvoľnenie 60 miliárd dolárov z amerického balíka pomoci pre Ukrajinu. Informoval o tom dnes server BBC News, podľa ktorého Camerona čakajú ďalšie rokovania vo Washingtone o ruskej invázii aj o konflikte v Pásme Gazy.

9:18 Životy šiestich ľudí, vrátane štyroch detí, si vyžiadal požiar súkromného domu vo Voskresensku pri Moskve, uviedol dnes na svojom webe list Kommersant s odvolaním sa na úrady. Dve deti sa podarilo susedom zachrániť. V dome žilo celkovo osem ľudí, dodal web.

9:05 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok v Pekingu na stretnutí so svojím čínskym rezortným kolegom Wang Im kritizoval "protizákonné sankcie" Západu voči Rusku a ďalším krajinám.

Ako uviedla agentúra AFP, Západ podľa Lavrova "uplatňuje nezákonné sankcie voči viacerým štátom, medzi nimi je samozrejme aj Rusko". Lavrov na tlačovej konferencii dodal, že táto politika sa začína aktívne uplatňovať aj voči Číne.

8:54 Zatknutie bývalého rakúskeho dôstojníka tajnej služby Egista Otta z dôvodu podozrenia zo špionáže pre Rusko upriamilo pozornosť na Viedeň ako na špionážne hniezdo v čase aktuálnej konfrontácie medzi Východom a Západom. Rakúsky kancelár Karl Nehammer v tejto súvislosti minulý týždeň vyzval na zvýšenie bezpečnosti a na utorok zvolal zasadnutie tamojšej Rady pre národnú bezpečnosť. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

7:37 Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v pondelok uviedol, že Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom. Dôvodom boli rozporuplné popisy telefonického hovoru, ktorý prebehol po teroristickom útoku na koncertnú sieň neďaleko Moskvy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.    

6:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 20 dronov, ktorými Rusko v noci na dnes zaútočilo na rade miest krajiny. Uviedol to veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Ukrajina sa sústredí na obranu Charkova

"Spolupracujeme s partnermi na posilnení protivzdušnej obrany," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. Podľa jeho slov je teraz v centre pozornosti Charkov, najmä jeho energetická infraštruktúra.

Ukrajinský prezident sa v pondelok v Kyjeve stretol s vedením armády, aby spoločne prebrali ďalšie možnosti, ako ochrániť Charkov. Toto druhé najväčšie ukrajinské mesto je pravidelným terčom ruských útokov. Ukrajinská armáda sa domnieva, že Charkov môže byť cieľom ďalšej veľkej ruskej ofenzívy.

Ruské útoky minulý týždeň poškodili ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Výpadky elektriny postihli aj Charkov. "Dnes sme hodnotili spôsoby, ktorými dokážeme znížiť energetický deficit v Charkove a celej našej elektrickej sieti," vyhlásil Zelenskyj.

Ruské útoky na Ukrajine si vyžiadali životy najmenej šiestich civilistov

Ruské vzdušné útoky na ukrajinské mestá si podľa ukrajinských úradov vyžiadali životy najmenej šiestich civilistov. Počas úderu, ktorý zasiahol priemyselný objekt v Záporoží, zomreli traja civilisti, oznámila kancelária ukrajinského generálneho prokurátora. Ruské ministerstvo obrany podľa ruskojazyčného webu stanice BBC tvrdilo, že v Záporoží zničilo sklad a dielňu na výrobu dronov.

Útok, ktorý včera popoludní miestneho času (predpoludním SELČ) zasiahol Záporožie, si vyžiadal okrem smrti troch ľudí tiež osem zranených, informoval šéf oblastnej správy Ivan Fedorov. Úder podľa neho poškodil 14 budov, vrátane siedmich bytových domov.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že zaútočilo na sklad a výrobné miesto bezpilotných lietadiel v Záporoží. Správu sprevádzali zábery, na ktorých je vidieť zásah objektu, ktorý vyzerá ako priemyselná budova alebo sklad, ale dôkazy o tom, že by sa tam vyrábali drony alebo čokoľvek súvisiace s vojnou, neposkytlo, podotkla BBC.

Útoky vyčíňali v mestách Časiv Jar a Bilopilija

Ukrajinské úrady medzitým informovali o smrti seniorky pri ruskom delostreleckom ostreľovaní mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti a ďalšie ženy v meste Bilopillja v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny. Neskôr písali o jednej obeti po ruskom bombardovaní Poltavskej oblasti.

V meste Časiv Jar zomrela pri ostreľovaní sedemdesiatsedemročná žena a ďalší traja ľudia utrpeli zranenia, uviedol predstaviteľ Doneckej oblastnej správy Vadym Filaškin. Informoval tiež, že útok poškodil šesť rodinných domov.

Civilnú infraštruktúru Rusi zasiahli podľa ukrajinských úradov aj v meste Bilopillja. Pri útokoch leteckými bombami tam zomrela žena a ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia. Údery okrem toho poškodili administratívne budovy a dopravné prostriedky, oznámili podľa serveru Ukrajinska pravda tamojšie úrady. Šéf správy Poltavskej oblasti Filip Pronin večer informoval o jednom zabitom a ďalších piatich zranených vrátane troch detí pri ruskom údere, ktorý zasiahol civilný dom v tomto regióne.

Viac o téme: BojeútokyRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu