Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemecko na zhadzovanie pomoci do Pásma Gazy nasadilo dopravné lietadlo A400M

Airbus A400M Zobraziť galériu (2)
Airbus A400M (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Zo severonemeckej vojenskej základne Wunstorf v pondelok vzlietlo transportné lietadlo A400M smerom na Blízky východ, kde sa bude podieľať na zhadzovaní humanitárnej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckých vzdušných síl.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Airbus A400M bude prvýkrát nasadený nad palestínskym územím v stredu a v tejto úlohe nahradí staršie stroje C-130, ktoré Nemci využívali doteraz a boli schopné prepraviť 18 ton nákladu.Lietadlo Airbus je schopné používať medzinárodne štandardizovaný systém ukladania paliet, takže balíky pomoci môže rovno pripraviť nemecká armáda. Pre lety s dopravnými lietadlami C-130 sa musel využívať francúzsky paletový systém.

Nemecko na zhadzovanie pomoci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Operácia bude podľa plánu trvať niekoľko týždňov. Medzičasom sa na pobreží Pásma Gazy buduje prístavné mólo. Jordánsko, ktoré koordinuje operáciu zhadzovania pomoci zo vzduchu, plánuje obzvlášť mimoriadne veľkú dodávku pomoci na utorok, keď sa skončí moslimský pôstny mesiac ramadán.

Nemecké vzdušné sily začali so zhadzovaním pomoci pre Palestínčanov v pobrežnej enkláve v polovici marca. Začiatkom marca začali s takýmto spôsobom dodávok pomoci aj Spojené štáty.

Viac o téme: Humanitárna pomocNemeckoPásmo GazyLietadlo A400M
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu