Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po útoku na synagógu sa v Oldenburgu zhromaždili stovky ľudí

Kvety a sviečky sa nachádzajú pred synagógou v meste Oldenburg Zobraziť galériu (3)
Kvety a sviečky sa nachádzajú pred synagógou v meste Oldenburg (Zdroj: TASR/AP/Hauke-Christian Dittrich)

OLDENBURG - Stovky ľudí v nedeľu vyšli do ulíc Oldenburgu so zámerom vyjadriť solidaritu so židovskou komunitou tohto severonemeckého mesta po útoku na miestnu synagógu, ku ktorému došlo koncom týždňa, informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Polícia vedie vyšetrovanie po tom, ako neznámy páchateľ v piatok popoludní hodil na dvere tejto synagógy zápalné zariadenie. Vznikol požiar, ktorý však rýchlo zaregistrovali zamestnanci susedného kultúrneho centra, ktorí plamene uhasili. Nikto nebol zranený, ale polícia stále pátra po podozrivých. Podľa odhadov polície sa na zhromaždení organizovanom oldenburskou alianciou proti antisemitizmu a antisionizmu zúčastnilo približne 400 ľudí.

archívne video

Výstava Mlčanie nás neochráni v Synagóge v Trnave (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ľudia sa zhromaždili na Námestí Júliusa Mosena vzdialenom len zhruba 100 metrov od synagógy. Účastníci mávali izraelskými vlajkami a držali transparenty s heslami proti antisemitizmu. Predsedníčka skupiny židovskej komunity v Oldenburgu Claire Schaubová-Moorová sa v prejave poďakovala občanom za "veľkú podporu", ktorej sa po útoku dostalo tamojšej židovskej komunite. "Táto solidarita na nás hlboko zapôsobila. Cítime túto silu, a je oveľa väčšia ako to, čo sa stalo na našom prahu, na prahu synagógy," povedala Schaubová-Moorová.

Vstupné dvere do synagógy, do ktorých neznámi páchatelia hodili zápalné zariadenie
Zobraziť galériu (3)
Vstupné dvere do synagógy, do ktorých neznámi páchatelia hodili zápalné zariadenie  (Zdroj: TASR/AP/Hauke-Christian Dittrich)

Stovky ľudí vyšli do ulíc Oldenburgu so zámerom vyjadriť solidaritu so židovskou komunitou po útoku na miestnu synagógu
Zobraziť galériu (3)
Stovky ľudí vyšli do ulíc Oldenburgu so zámerom vyjadriť solidaritu so židovskou komunitou po útoku na miestnu synagógu  (Zdroj: TASR/AP/Hauke-Christian Dittrich)

Viac o téme: ObeteSynagógaútok NemeckoOldenburgZápalný protest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu