Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Česko zažíva prvý tropický deň: Neuveríte, koľko stupňov Celzia namerali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česko dnes zažíva tohtoročný prvý tropický deň, keď teploty dosiahnu aspoň 30 stupňov Celzia. Na stanici Praha - Komořany zaznamenali meteorológovia 30,6 stupňov Celzia. Do dneška bol prvý tropický deň v roku zaznamenaný 17. apríla, a to v roku 1934, vtedy bolo vo Vlašimi práve 30 stupňov Celzia. Vyplýva to z informácií Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Facebooku. Vlani nastal prvý tropický deň 18. júna.

archívne video

Pre extrémne sucho a vysoké teploty horí aj v obľúbených dovolenkových destináciách (Zdroj: FB/Vatrogasci - 193)

Teploty dnes podľa meteorológov stúpajú ešte vyššie ako v sobotu a opäť prepisujú rekordy. "Na viac ako polovici meracích staníc zaznamenávame takzvaný letný deň, keď je maximálna teplota 25 stupňov Celzia alebo vyššia. Na rade staníc je ale podstatne teplejšie, dokonca sme už na stanici Praha-Komořany odpočítali hodnotu 30,6 stupňa Celzia," uviedol ČHMÚ.

V sobotu padli rekordy

V najbližších hodinách môžu podľa meteorológov teploty ešte slabo rásť, a nie je tak vylúčené prekročenie alebo vyrovnanie 30 stupňov Celzia aj na ďalších staniciach. V sobotu padli rekordy na väčšine staníc merajúcich 30 a viac rokov. Najteplejšie bolo v Doksanoch na Litoměřicku, teplota tam vystúpila na 27,8 stupňa Celzia. Vyše 27 stupňov, presne 27,3 stupňa, bolo ešte v Kopistoch na Mostecku. Potom nasledovali s teplotami vyše 26 stupňov Celzia stanice Žatec, České Budějovice - Rožnov, Dyjákovice na Znojemsku, Plzeň - Bolevec, Praha - Karlov, Tuhaň na Mělnicku, Staňkov na Domažlicku a stredočeské Priehonice.

Na apríl nezvyčajne horúce počasie vydrží v Česku do utorka, priemerné najvyššie denné teploty sa podľa týždňovej predpovede budú pohybovať okolo 25 stupňov Celzia. V stredu potom spadnú pod 15 stupňov Celzia.

Viac o téme: LetoČeskoTeplotyTropický deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu