Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Grécky premiér vyzval voličov, aby sa v eurovoľbách zdržali experimentovania

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

ATÉNY - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v piatok vyzval voličov, aby sa vyhli "experimentovaniu" a v júnových voľbách do Európskeho parlamentu nedávali hlas protestným stranám. Podľa neho je ohrozená stabilita krajiny. Informuje o tom agentúra AFP.

"Žiadame občanov, aby povedali nie nepodstatnému experimentovaniu a áno stabilite. Viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme jednotu v spoločnosti a kontinuitu v ekonomike," vyhlásil Mitsotakis na začiatku trojdňového zjazdu vládnucej strany Nová demokracia (ND). ND je jednou z najsilnejších európskych konzervatívnych strán a stabilne vedie v prieskumoch verejnej mienky. Víťazstvom vo vlaňajších voľbách si zaistila už druhé funkčné obdobie.

archívne video

Strana SaS predstavuje program do eurovolieb (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prieskum verejnej mienky pre televíziu Skai zverejnený tento týždeň ukázal, že pred júnovými voľbami do europarlamentu má ND náskok s 28,5 percentami, pričom najväčšia opozičná strana Syriza je na druhom mieste s 13 percentami. Nová demokracia si ho zachovala aj napriek vlaňajšiemu škandálu s odpočúvaním a najhoršiemu železničnému nešťastiu v dejinách Grécka, pri ktorom vlani zahynulo 57 ľudí.

Desiatky demonštrantov sa v piatok zhromaždili pred aténskou policajnou stanicou, kde bola v pondelok svojím bývalým partnerom zavraždená 28-ročná Kyriaki Grivová. V tomto roku ide už piatu femicídu v Grécku. "Keď je mladá žena zavraždená pred policajnou stanicou, kde hľadala útočisko po tom, ako sa jej niekto vyhrážal... hovoríme, že musíme urobiť viac," povedal Mitsotakis. Na kongrese ND v nedeľu vystúpi aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Deň predtým na ňom prehovorí predseda konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber.

Viac o téme: EurovoľbyVýzvaGréckoEurópsky parlamentKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu