Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Krutá diagnóza pre Donalda Trumpa: Špičkový psychológ u neho odhalil príznaky začínajúcej demencie

Bývalý americký prezident Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

WASHINGTON - Je to drastické vyhlásenie. V súvislosti s Donaldom Trumpom odborník hovorí o „úpadku kognitívnych funkcií ako o ďalšom nebezpečenstve pre už aj tak nepredvídateľného človeka“. Psychológ vidí známky začínajúcej demencie.

Predvolebnú kampaň v USA charakterizuje diskusia o veku dvoch (predpokladaných) prezidentských kandidátov Joea Bidena a Donalda Trumpa. Bidenov vek je jeho najväčšou prekážkou v predvolebnej kampani. Do Bieleho domu vstúpil v roku 2021 ako najstarší prezident vôbec a na konci druhého volebného obdobia by mal 86. Biden sa pravidelne dostáva do titulkov s trápnymi vystúpeniami, čo republikáni, najmä Trump, pravidelne využívajú.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Donald Trump senilný? Čoraz viac zlyhaní na verejných vystúpeniach

Donald Trump však už tiež nie je bez chýb. Na predvolebnej show v Claremonte v štáte New Hampshire Trump hovoril o „prezidentovi Obamovi“, ktorý bude vládnuť krajine o niekoľko týždňov. Predtým si Donald Trump na súde nedokázal správne spomenúť, kedy bol americkým prezidentom. Počas iného predvolebného prejavu v americkom štáte Iowa nevedel povedať, kde sa nachádza. Nedávno Trump zas nevedel pred súdom povedať, kto je guvernérom New Yorku. Pre Trumpa je to nebezpečná hra, keď hrá s Bidenom vekovú kartu. On sám má tiež 77 rokov.

Expert vidí známky začínajúcej demencie

Donald Trump to samozrejme vidí úplne inak. Opakovane sa odvoláva na svoj údajne vynikajúci výkon v teste kognitívnej výkonnosti, ktorý absolvoval počas svojho funkčného obdobia ako americký prezident. Expert však teraz vyjadril pochybnosti o Trumpovom vyjadrení a opatrne zostavil úplne inú diagnózu na diaľku. Psychológ Harry Segal v relácii „David Pakman Show“ uviedol, že Trump vykazuje „známky skorej demencie“. Expert svoju tézu odôvodňuje tým, že Trumpove mentálne schopnosti vraj stagnujú „veľmi nebezpečným spôsobom“.

Je Donald Trump chorý?

Toto vyhlásenie bude zohľadnené aj v predvolebnej kampani. Trumpovi priaznivci to budú démonizovať a obviňovať z toho demokratov, ktorí to zase s radosťou zopakujú. Segal vysvetľuje: "Považujem tento kognitívny pokles za ďalšie nebezpečenstvo pre už aj tak nepredvídateľnú (mentálne postihnutú) osobu, ktorá by nemala byť nikde v blízkosti Bieleho domu." Odborník konkrétne vysvetľuje, že občasné Trumpove výbuchy sú známe aj ako symptómy „sundowningu“ a že to možno pozorovať u mnohých ľudí v počiatočných štádiách demencie.

Viac o téme: Donald TrumpPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu