Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce! Viac ako 150 mladým ľuďom nečakane diagnostikovali rakovinu: Pátranie odhalilo, čo všetky prípady spája

Robbie Glad smúti za svojou manželkou Sarah. Zobraziť galériu (2)
Robbie Glad smúti za svojou manželkou Sarah. (Zdroj: Facebook)

RALEIGH - Východom USA otriasa vlna rakoviny. Viac ako 150 ľudí má zákernú chorobu. Všetci postihnutí sú spojení s jednou univerzitou v štáte Severná Karolína. Chorí a ich príbuzní o tom teraz informujú v amerických médiách.

Celkovo 152 ľudí, zamestnancov univerzity aj študentov, bolo súčasťou North Carolina State University (NCSU). Navštevovali Poe Hall, prednáškovú budovu v meste Raleigh, ktoré má 470 000 obyvateľov.

archívne video

Pravdivý príbeh: Smrť manžela ma posunula vpred (Zdroj: Plnielanu.sk)

Prednáškové sál sú ž časti silne kontaminované

Po množiacich sa sťažnostiach v auguste 2023 boli v miestnostiach odobraté vzorky. s desivým výsledkom: Päť posluchární a ďalšie miestnosti boli kontaminované polychlórovanými bifenylmi (PCB). Tieto zlúčeniny chlóru sa až do 80. rokov 20. storočia často používali ako zmäkčovadlá vo farbách a plastoch. PCB sú celosvetovo zakázané od roku 2001, pretože sa považujú za toxické a karcinogénne.

V USA je stavebný limit pre zlúčeniny chlóru stanovený Agentúrou na ochranu životného prostredia. V Poe Hall bol prekročený miestami až 340-krát. Vedenie univerzity vlani v novembri budovu postavenú v roku 1971 uzavrelo.

Sarah Glad podľahla rakovine.
Zobraziť galériu (2)
Sarah Glad podľahla rakovine.  (Zdroj: legacy.com)

Robbie Glad smúti nad stratou svojej manželky

Desiatky poškodených medzičasom podali žalobu na štátnu univerzitu. Čoraz viac postihnutých ľudí a ich príbuzných vychádzajú na verejnosť so svojimi príbehmi. Jedným z nich je Robbie Glad, ktorého manželka Sarah zomrela na rakovinu prsníka. 35-ročná žena, ktorá pár mesiacov pred smrťou v januári 2024 porodila syna Haywooda, navštevovala NCSU v rokoch 2007 až 2013. Veľkú časť magisterského štúdia strávila v Poe Hall.

Glad, ktorý tiež žaluje univerzitu, pre miestnu stanicu WRAL povedal: „Nestarám sa o peniaze, nezaujíma ma kompenzácia. Je pre mňa dôležité, aby som mohol pomáhať iným ľuďom."

Vdovec opisuje Sarah ako „ženu, ktorej láskavosť, láska, úsmev, húževnatosť a pracovná morálka zanechali nezmazateľný dojem na tých, ktorí mali to potešenie poznať ju“.

Viac o téme: UniverzitaRakovinaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu