Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blíži sa Putinov koniec? Osudnou by sa mu mohla stať vzbura, tvrdia experti

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Mohol by byť Vladimir Putin skutočne ohrozený rebéliou vo vlastnej krajine? Podľa expertnej analýzy je Rusko na pokraji obratu proti vodcovi Kremľa. Vysvetľujú, ako k tomuto záveru dospeli.

Vladimir Putin vedie vojnu proti Ukrajine už viac ako dva roky. Napriek výrazným škrtom sa zdá, že ruské hospodárstvo tieto opatrenia znáša. Po ruskej invázii Západ uvalil na Moskvu tvrdé sankcie s cieľom ekonomicky a politicky izolovať krajinu. Putin však zatiaľ zrejme zo situácie vydel vykorčuľovať. To by sa však mohlo čoskoro zmeniť, ak by sa splnili závery analýzy odborníkov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putinovi by podľa expertov mohla hroziť vzbura

Rusko je na pokraji obratu proti Vladimirovi Putinovi, keďže ekonomike krajiny dochádzajú zdroje na odvrátenie ochromujúcich sankcií, varovali odborníci. Putinovi sa zatiaľ darí udržiavať škody na ruskej ekonomike na čo najnižšej úrovni využívaním ruských hotovostných rezerv. Výskumníci a ekonómovia z Yale Jeffrey Sonnenfeld a Steven Tian však varujú, že život ruských občanov bude čoskoro oveľa ťažší a Vladimir Putin môže čeliť vzbure.

Putinov „domček z karát“ by sa mohol čoskoro zrútiť

Tian pre Business Insider hovorí: "Ľudia v súčasnosti žijú normálnym životom, ale toto je úplne neudržateľná stratégia a základné rastové faktory, ktoré sú základom tejto ekonomiky, sa zhoršujú priamo pred našimi očami." Ďalej predpovedá, že ak by Donald Trump prehral americké prezidentské voľby, „toto všetko by vyšlo na povrch“ a Putinov „domček z karát“ by sa zrútil.

Putin by mohol čeliť „obrovským nepokojom“

Sergej Guriev, ruský ekonóm a budúci dekan London Business School, pre noviny hovorí, že Rusko zažije „hlbokú recesiu“, ktorá by mohla viesť k sociálnym nepokojom. "Putin si nemyslí, že Rusko je na tom veľmi dobre. Putin si je vedomý nedostatkov, ale musí presvedčiť Rusov, že je všetko v poriadku. To je jeho úloha diktátora," vysvetľuje.

Guriev ďalej varuje: "Nastali by obrovské nepokoje, keby si ľud Ruska uvedomil, že Putinova sľúbená cesta k víťazstvu sa neuskutoční tak, ako sľubuje, ak si ľudia uvedomia, že pokiaľ ide o Ukrajinu, neexistuje žiadna cesta k víťazstvu." Zároveň poznamenáva: "Je nepravdepodobné, že sa ruská ekonomika dostane do kolapsu a v dôsledku toho sa zrúti ruský politický systém. Nevyhnutnou podmienkou ukončenia tejto vojny je zmena politického režimu a najmä odstúpenie Putina“. Ale stane sa to naozaj?

Viac o téme: VzburaRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu