Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vojnový zločinec Župljanin predstúpil pred medzinárodný tribunál

(Zdroj: SITA)

HAAG - Bosniansky Srb Stojan Župljanin, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov, sa v pondelok prvýkrát objavil pred súdnym tribunálom OSN.

"Nanešťastie alebo našťastie, nie som si istý, či doktor Karadžič, generál Mladič a... Hadžič sú stále na úteku, ale dúfam, že zostanú na úteku navždy," povedal Župljanin pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu v Haagu. Radovan Karadžič bol bosniansko-srbským vodcom počas vojny v rokoch 1992-95 a Ratko Mladič jeho vojenským veliteľom.

Goran Hadžič bol počas vojny prezidentom samodeklarovanej chorvátskej republiky Srbská krajina. 56-ročný Župljanin, oblečený v čiernom golfovom tričku a teplákoch, podľa svedkov vyzeral nesvoj a počas toho, ako mu tribunál čítal obvinenia, sedel ticho na mieste, pričom občas si povzdychol a pokrútil hlavou.

Bývalého policajného šéfa zatkla srbská polícia 11. júna a pred súdom OSN sa teraz bude zodpovedať za zločiny proti Chorvátom a bosnianskym moslimom počas vojny. Do sídla tribunálu ho previezli v sobotu. Župljanin bol popri Karadžičovi, Mladičovi a Hadžičovi - ktorí sú stále na úteku - najhľadanejším balkánskym vojnovým zločincom.

V pondelok povedal sudcovi Olemu Bjornovi Stoleovi, že dúfa, že jeho "zvyšní bratia" sú stále nažive, ale "bojím sa, že noc ich už pohltila... Veľmi sa o nich bojím a z hĺbky duše som si vedomý všetkého utrpenia a problémov, s ktorými teraz bojujú a s ktorými som bojoval aj ja sám. Dúfam, že Pán Boh im pomôže a želám im dlhý život na slobode."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu