Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Izrael musí uznať Jeruzalem ako hlavné mesto dvoch krajín

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

JERUZALEM - Mierová dohoda na Blízkom východe sa nedá dosiahnuť, ak Izrael neuzná suverenitu tých častí Jeruzalema, ktoré si nárokujú Palestínčania.

V prejave pred izraelskými poslancami to v pondelok v Jeruzaleme povedal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Izrael tiež vyzval, aby zastavil budovanie osád na Západnom brehu. "Nebude mier bez okamžitého a úplného zastavenia budovania osád, bez uznania Jeruzalema ako hlavného mesta dvoch štátov a bez záruky slobodného prístupu k svätým miestam všetkých vierovyznaní," vyhlásil Sarkozy.

Izraelský premiér Ehud Olmert síce zastavil budovanie osád na palestínskych územiach, to však pokračuje v oblastiach, ktoré si Izrael plánuje ponechať vrátane východného Jeruzalema. Sarkozy zároveň ubezpečil Izrael, že môže počítať s podporou Francúzska v snahe zastaviť iránsky jadrový program.

"Francúzsko aj s partnermi bude pokračovať v politike sprísňovania sankcií (voči Iránu)," povedal. Ministri EÚ v pondelok schválili prijatie prísnejších sankcií voči Teheránu vrátane zmrazenia účtov najväčšej iránskej banky. "Irán vybavený jadrovými zbraňami je pre moju krajinu neakceptovateľný," zdôraznil Sarkozy.

Sarkozy pricestoval na trojdňovú návštevu Izraela v nedeľu v sprievode manželky a šiestich ministrov. Sarkozy vystúpil v Knessete ako prvý francúzsky prezident od roku 1982, keď pred izraelskými zákonodarcami vystúpil jeho predchodca Francois Mitterrand. Sarkozy navštívi aj Betlehem na Západnom brehu, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu