Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský úlovok českej tajnej služby: Odhalila ruskú sieť dezinformátorov, chceli ovplyvňovať voľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Osoby novozaradené na národný sankčný zoznam usilovali o získanie vplyvu v krajinách Európskej únie a následne v Európskom parlamente (EP). Štát nemá informácie o tom, že by sa to týkalo českých politikov a občanov, povedal novinárom po dnešnom zasadnutí vlády premiér Petr Fiala (ODS). Bezpečnostná informačná služba (BIS) na sieti X napísala, že jej akcia odhalila, akým spôsobom Rusko vplyvovo pôsobí na území štátov EÚ a ako sa snaží ovplyvňovať politické procesy.

Na českom sankčnom zozname sú novo politik a podnikateľ Viktor Medvedčuk, politik Arťom Marčevskij a spoločnosť Voice of Europe. Denník N uviedol, že BIS odhalila Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby do europarlamentu. Podľa kontrarozviedky sa v Prahe odovzdávala hotovosť protisystémovým politikom z Nemecka, ďalšie peniaze mierili na prevádzku proruského spravodajského webu, napísal server.

archívne video

Poslanec Šeliga tvrdí, že verejnosť je kŕmená dezinformáciami: Príbeh o Ficovi počúvame každý týždeň, tvrdí (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa zdroja Denníka N z blízkosti ministerstva zahraničných vecí dostali peniaze politici zo šiestich štátov EÚ, konkrétne Nemecka, Francúzska, Poľska, Belgicka, Holandska a Maďarska. Denník N uviedol, že prípad sa týka okrem iného nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD). "Nemáme informácie, že by sa týkalo českých politikov alebo českých občanov. Ale informácie, že cieľom bolo pôsobiť v krajinách EÚ a získať vplyv v EP, máme, "povedal Fiala.

Medveďčuk bol podľa zdôvodnenia zaradenia na sankčný zoznam pred rokom 2022 ako vplyvný politik a oligarcha kľúčovým proponentom proruskej politiky na Ukrajine. O ukrajinské štátne občianstvo prišiel v roku 2022. "Dlhodobo udržiava úzke osobné vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, z čoho čerpá prospech," píše sa v dokumente. Z ruského územia vedie Medveďčuk politickú a propagandistickú činnosť zameranú proti územnej celistvosti, nezávislosti, zvrchovanosti, stabilite a bezpečnosti Ukrajiny, stojí v zápise do sankčného zoznamu.

Skryte financuje Voice of Europe

Medvedčuk podľa zdôvodnenia tiež na diaľku skryte financuje Voice of Europe a inštruuje Marčevského, ktorý spoločnosť fakticky riadi. Marčevského podľa dokumentu využíva na financovanie spolupráce s novinármi a na skrytú finančnú podporu vybraných jednotlivcov z radov kandidátov vo voľbách do EP. "A to za účelom podpory zahraničnopolitických záujmov Ruskej federácie a politickej a propagandistickej činnosti zameranej proti územnej celistvosti, nezávislosti, zvrchovanosti, stabilite a bezpečnosti Ukrajiny," stojí v dokumente.

Voice of Europe potom slúži k vplyvovému pôsobeniu a aktívnemu šíreniu dezinformácií a propagandy zameranej proti územnej celistvosti, nezávislosti, zvrchovanosti, stabilite a bezpečnosti Ukrajiny. Šíria ich na facebooku, sieti X a ďalších platformách, ale aj prostredníctvom panelových diskusií a ďalších akcií, okrem iného aj s medzinárodnou účasťou, stojí v sankčnom zozname.

Viac o téme: EurovoľbyTajná službaEurópska úniaDezinformátori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu