Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Na Kryme sa do mora zrútilo ruské vojenské lietadlo: Pri páde horelo

 Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: X/@Gerashchenko_en)

CHARKOV - Rusko možno použilo nový typ riadenej bomby pri útoku na východoukrajinský Charkov. S odvolaním sa na ukrajinských činiteľov to napísala agentúra Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:28 Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei, informuje agentúra AFP. Tieto kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier a bezpečnosť s cieľom podporiť dohodu o obchode, ktorú Moskva uzavrela s KĽDR.

19:58 Zelenskij poznamenal, že situácia na bojisku sa v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi stabilizovala. "Situáciu sme stabilizovali. Je to lepšie, ako to bolo pred dvoma alebo troma mesiacmi, keď sme mali veľký deficit delostreleckej munície, rôznych druhov zbraní," povedal Zelenskyj v rozhovore nahranom na nezverejnenom mieste na východe Ukrajiny, blízko ruských hraníc.

19:57 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal sa dnes v rámci svojej oficiálnej návštevy Varšavy stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

18:55 Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani. Informovala o tom agentúra ANSA.

18:21 Rusko tvrdí, že v súvislosti s teroristickým útokom v Moskve bol zadržaný ďalší podozrivý. V súvislosti s teroristickým útokom v Moskve z 22. marca bol zadržaný ďalší podozrivý, uviedol dnes ruský Vyšetrovací výbor.

18:20 V rámci posledných dodávok Berlín poskytol Ukrajine päť opravárenských a vyslobodzovacích obrnených vozidiel Warthog, deväť veliteľských obrnených vozidiel Warthog, jedno ženijné obrnené vozidlo Dachs, muníciu pre tanky Leopard, 18 000 155 mm delostreleckých granátov z priemyselných a vojenských zásob, 24 000 nábojov 40 mm, 2 056 protitankových zbraní RGW 90 Matador a ďalšie.

17:15 Do mora pri Sevastopole na anektovanom Kryme sa zrútilo ruské vojenské lietadlo. Pilot sa katapultoval a z mora ho vyzdvihli záchranári, uviedla dnes ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestneho gubernátora. Do mora spadla ruská stíhačka Su-35, uviedla rozhlasová stanica Radio Svoboda na svojom ruskojazyčnom webe a dodala, že incident nakrútili očití svedkovia. Lietadlo pri páde do mora horelo.

16:42 Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil dnes bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Dnešné tvrdenie ruského vyšetrovacieho výboru o zodpovednosti Ukrajiny má Washington za "nezmysel". Spojené štáty opakovane ruské bezpečnostné služby varovali pred teroristickou hrozbou a koncerty uvádzali ako možné ciele, cituje Kirbyho agentúra Reuters.

16:41 Ruský vyšetrovací výbor dnes uviedol, že získal dôkazy o väzbe medzi páchateľmi nedávneho teroristického útoku v Krasnogorsku pri Moskve a Ukrajinou. Podľa vyjadrenia výboru útočníkom poskytli hotovosť a financie v kryptomenológii ukrajinskí nacionalisti, napísala ruská agentúra RIA Novost.

16:40 Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov, informuje TASR podľa agentúry AFP. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že potvrdil informácie, podľa ktorých páchatelia tohto teroristického činu získali významné sumy peňazí a kryptomien z Ukrajiny, pričom tieto prostriedky použili pri príprave trestného činu.

16:15 Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

15:47 Kyjev na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina požiadal o ďalšie dodávky pre protivzdušnú obranu v súvislosti s ruskými útokmi na ukrajinskú infraštruktúru, informovalo ukrajinské zastúpenie pri NATO na sieti X. Moskva zintenzívnila v posledných týždňoch údery na ukrajinské územie, dnes v noci zaútočila dronmi aj raketami, uviedlo ukrajinské letectvo. Škody hlásia úrady z Charkova alebo Záporoží.

15:28 Rusko od 21. do 25. marca podniklo novú vlnu raketových útokov a útokov dronmi na Ukrajinu, pričom kritickú infraštruktúru krajiny zasiahlo silnejšie ako kedykoľvek predtým. Odborníci sa zhodujú, že cieľom Moskvy je vyradiť z prevádzky energetickú sieť krajiny.

15:27 Kyjev bude naďalej presadzovať rozhodnutie o úplnom zákaze dovozu ruského obilia do Európskej únie a má dôvody veriť, že Maďarsko takýto krok nezablokuje, uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Štefanišyna v rozhovore pre denník Pravda.

14:40 Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

14:13 Ukrajinské centrum pre boj proti dezinformáciám odmietlo správy o prípravách Ruska na novú ofenzívu proti Charkovu s tým, že Moskva v súčasnosti "nemá zdroje" na takúto operáciu.

14:12 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

13:05 Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info, informuje agentúra AFP.

12:37 Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil, informuje agentúra AFP.

12:35 Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin. Informuje správa agentúry Reuters.

12:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 28. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

12:00 Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že bol v Naí Dillí 28. marca na svojej vôbec prvej ceste do Indie.

11:15 Ruský poslanec a vrah Alexandra Litvinenka volá po tom, čo sa vo svetovej praxi nazýva genocída Poslanec Lugovoj požadoval v Charkove humanitárnu katastrofu, aby bolo mesto opustené.

10:37 Kombinované celkové straty pre zahraničné spoločnosti, ktoré odišli z Ruska od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu v roku 2022, presiahli 107 miliárd dolárov, informovala 28. marca agentúra Reuters s odvolaním sa na analýzy financií spoločností.

10:00 Ruské útoky proti 3 ukrajinským regiónom za posledný deň zabili 4 a 9 zranili. Ruské útoky proti ukrajinským oblastiam Doneck, Cherson a Dnepropetrovsk za posledný deň zabili štyroch ľudí a ďalších deväť zranili, informovali regionálni predstavitelia.

9:35 Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.Informuje agentúra PAP.

9:00 Národné centrum odporu: Viac ako 10 000 obyvateľov okupovanej Doneckej oblasti zostáva bez dodávky energie „celé týždne“.

8:15 Ruský nočný útok bezpilotného lietadla zranil 2 osoby v Záporoží a poškodil infraštruktúru v Charkove. Dve ženy vo veku 74 a 72 rokov utrpeli zranenia v meste Záporoží v dôsledku nočného útoku ruského bezpilotného lietadla, uviedol regionálny guvernér v Telegrame.

7:49 Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci, uviedla vo štvrtok severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

7:45 Za "úplný nezmysel" prezident Vladimir Putin označil tvrdenia, že Rusko môže zaútočiť na Poľsko, pobaltské štáty alebo Česko. Vyhlásil to v stredu pri stretnutí s ruskými vojenskými pilotmi, o ktorom v noci na dnes informoval Kremeľ. "Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal Putin o krajinách na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. 

7:35 Nasadenie západných bojových lietadiel F-16 na ukrajinskej strane nezmení situáciu na bojisku. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin počas stredajšieho prejavu k vojenským pilotom. Tieto lietadlá však sú schopné niesť jadrové zbrane, čomu Rusko prispôsobí svoju stratégiu, povedal Putin podľa agentúry Reuters.

7:17 Vyhlásenie členských štátov NATO o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu približuje riziko tretej svetovej vojny, povedal v rozhovore s ruskou štátnou agentúrou TASS maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Jeho slová sú ozvenou rétoriky Kremľa, že prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie by bola eskaláciou situácie a viedla by k priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom, poznamenal ukrajinský server Jevropejska pravda.

7:00 Takmer 1800 ukrajinských detí sa počas vojny stalo sirotami. Mnoho ďalších detí stratilo rodiča v dôsledku rozsiahlej ruskej invázie, pretože od roku 2022 bolo zabitých najmenej 10 000 civilistov a 31 000 ukrajinských vojakov.

6:30 Rusko zaútočilo na 8 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily zaútočili počas dňa na oblasť Sumy 179-krát v 48 samostatných útokoch, informovala 27. marca vojenská správa oblasti Sumy.

6:00 Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ. Informuje agentúra DPA.

Vzdušný úder

Ruská invázna armáda na mesto zaútočila leteckými bombami, prvýkrát od roku 2022, uviedol predtým náčelník vyšetrovacieho oddelenia polície v Charkovskej oblasti Serhij Bolvinov. Vzdušný úder podľa najnovšej bilancie miestnych úradov pripravil o život najmenej jedného človeka a ďalších 19 ich zranil, vrátane niekoľkých detí.

Podľa šéfa charkovskej polície Volodymyra Tymoška Moskva mohla použiť nový typ riadených bômb, ktoré označil ako UMPB D-30. "Je to niečo medzi riadenou leteckou bombou, ktorú (Rusi) v poslednom čase používajú, a strelou. Je to takpovediac lietajúca bomba, "povedal Tymoško na mieste úderu. Bolvinov informoval o leteckých bombách, ktoré označil za lacnú obdobu riadenej strely. "Ide o UMPB D-30 SN, vyrobenú na báze (bomby) FAB-250," uviedol Bolvinov s tým, že informácie sa preverujú. O použití iného typu zbrane ako zvyčajne hovoril podľa webu RBK-Ukrajina aj oblastný šéf Oleh Synehubov, ktorý spomenul riadenú muníciu veľkej kalibru.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu