Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

BLAMÁŽ v parlamente: Poslanec zo Saska to poriadne prepískol, hlasovanie nestihol kvôli JOINTU! Rozhodol jediný hlas

Ľavicový politik nemeckej spolkovej rady pre Sasko zo strany Dissident Max Aschenbach Zobraziť galériu (2)
Ľavicový politik nemeckej spolkovej rady pre Sasko zo strany Dissident Max Aschenbach (Zdroj: X/Max Aschenbach)

DRÁŽĎANY – Toto sa nedá nazvať inak ako blamáž a faux pas. Poslanec mestskej rady v Drážďanoch nestihol dôležité hlasovanie, pretože potreboval ísť na čerstvý vzduch. V takomto prípade si politici volia krátku prestávku na kávu alebo toaletu, no Aschenbeck manifestačne vyhlásil, že ide na jointa.

archívne video

Migranti začali vyskakovať z kamióna

V nemeckej spolkovej republike Sasko zaznamenala krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) víťazstvo po veľmi netradičnom prístupe jedného z opozičných poslancov. Ako informuje The Telegraph, v piatok 22. marca sa v Drážďanoch hlasovalo o návrhu, ktorý predložila AfD. Požadovala, aby žiadatelia o azyl dostali na nákup potravín namiesto hotovosti platobné karty.

Rozhodla jeho prestávka

Tento systém už funguje na v severnej časti krajiny, pričom cieľom je obmedziť výdavky na utečencov. Podľa kancelára Olafa Scholza by sa mohol zaviesť celoštátne, keďže migrácia zostáva pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu bolestivým bodom nemeckej politiky. Debata k návrhu zákona trvala celé hodiny. Krátko pred 18:00 mal opozičný ľavicový politik Max Aschenbach zo strany Dissident na sociálnej sieti X oznámiť, že "ide na jointa". Kanabis je pritom v Nemecku zakázaná látka. Jej legalizácia má platiť až od prvého apríla tohto roku. 

Prekvapivá podpora 

Aschenbach však urobil veľkú chybu, pretože sa hlasovalo v čase jeho neprítomnosti, pričom navrhovaný zákon prešiel v najtesnejšom pomere 53:52 hlasov. Nemecká kontrarozviedka Spolkový úrad na ochranu ústavy) označila AfD za pravicovo-extrémistickú navyše o nej verejne známe, že sa stavia za vyhostenie migrantov z krajiny. Výsledok hlasovania vyvolal teda podľa očakávania celoštátny rozruch. Návrh totiž prešiel aj vďaka hlasom etablovaných strán, ako sú konzervatívni kresťanskí demokrati. Tí už nejaký čas sľubujú vyšetrovanie politickej strany AfD. 

Demonštrantka drží transparent počas protestu proti krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko (AfD) v Berlíne v pondelok 21. januára 2024.
Zobraziť galériu (2)
Demonštrantka drží transparent počas protestu proti krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko (AfD) v Berlíne v pondelok 21. januára 2024.  (Zdroj: TASR/DPA)

"Rozhodnutie je vecne správne, no procesne neprijateľné. Bola to chyba. O všetkom ostatnom budeme hovoriť s tými, ktorých sa to týka," povedal predseda CDU Friedrich Merz. Nezávislý člen rady, ktorý tiež hlasoval za návrh, kritizoval, že obce v Sasku boli "doslova vynechané z debát o problémoch s utečencami", pričom dodal, že samotné mesto Drážďany prijalo takmer 5-tisíc migrantov. Mnohé mestá na východe Nemecka vyhlasujú, že pre sprísnené rozpočty miestnych samospráv nedokážu prijímať ďalších utečencov. 

Firewall sa neosvedčil

Hlasovanie s AfD je v povojnovom Nemecku politickým tabu. Vplyv krajne pravicových politikov sa obmedzuje spôsobom, že všetky ostatné strany hlasujú proti nim. Udržiavanie tohto tzv. "firewallu" je však čoraz ťažšie, keďže krajne pravicová strana získava vo východnom Nemecku čoraz väčší vplyv. V minulom roku sem po prvýkrát dosadila svojich starostov a poslancov. 

Viac o téme: Platobné kartyMigrantiNemeckoDrážďanyNávrh zákonaAfDSaskoMax Aschenbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu