Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Robert F. Kennedy mladší si na viceprezidentský post vybral ženu

Prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. vpravo máva na pódiu Nicole Shanahanovej po tom, ako ju oznámil ako svoju protikandidátku, počas predvolebného podujatia
Prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. vpravo máva na pódiu Nicole Shanahanovej po tom, ako ju oznámil ako svoju protikandidátku, počas predvolebného podujatia (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Risberg)

OAKLAND- Nezávislý kandidát na prezidenta USA Robert F. Kennedy Jr. v utorok oznámil, že jeho kandidátkou na viceprezidentský post je bohatá právnička zo Silicon Valley Nicole Shanahanová, ktorá doteraz v politike nepôsobila.

Ako informovala agentúra AFP, 38-ročná Shanahanová bola v užšom výbere spolu s profesionálnym hráčom amerického futbalu Aaronom Rodgersom, bývalým guvernérom štátu Minnesota Jessem Venturom a televíznym moderátorom Mikeom Roweom. Kennedy nomináciu Shanahanovej oznámil pred svojimi asi 500 priaznivcami v meste Oakland v štáte Kalifornia.

archívne video

TK Vyhlásenie výsledkov volieb na prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Robert F. Kennedy Jr. je synovcom zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho. Od čias kandidatúry Rossa Perota (v roku 1992) je najpopulárnejším nezávislým kandidátom - s priemernou podporou okolo 12 percent na celoštátnej úrovni. Demokrati sa obávajú, že nostalgia za ikonickou politickou dynastiou v radoch ich voličov by mohla výrazne ubrať hlasy úradujúcemu prezidentovi Joeovi Bidena v jeho volebnom súboji s republikánom Donaldom Trumpom.

Shanahanová nemá skúsenosti s politikou, ale je darkyňou Demokratickej strany. V roku 2013 založila právnickú firmu so špecializáciou na technologické právo. Bola aj pri zrode nadácie Bia-Echo Foundation, ktorá podporuje "reprodukčnú dlhovekosť a rovnosť, reformu trestného súdnictva a zdravú a obývateľnú planétu". 

Shanahanovej sa páčia Kennedyho antivakcinačné názory

Od roku 2018 bola štyri roky vydatá za spoluzakladateľa spoločnosti Google Sergeya Brina. Má autistickú dcéru a vo februári pre denník The New York Times povedala, že k podpore Kennedyho, ktorý je známym odporcom očkovania, ju motivovali obavy o zdravie detí. Uviedla, že nie je antivaxerka, ale myslí si, že "nárast výskytu postihnutí súvisiacich s očkovaním je veľmi alarmujúci".

Pred oznámením svojej kandidatúry v prezidentských voľbách bol Kennedy šéfom antivakcinačnej organizácie Children's Health Defense. V kampani často spomína svojho strýka i otca, generálneho prokurátora Roberta F. Kennedyho, pričom najmä v súvislosti s jeho aktivitami na potlačenie chudoby. Štyria zo súrodencov Roberta F. Kennedyho Jr. jeho prezidentské ambície kritizujú a deklarujú, že nemá "rovnaké hodnoty, víziu ani úsudok ako ich otec".

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSAVýberNezávislý kandidátRobert F. Kennedy Jr.Nicole ShanahanováViceprezidentský post
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu