Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajina chce upokojiť farmárov exportnými licenciami na agroprodukty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

BRUSEL – Ukrajina je pripravená zaviesť na svoje poľnohospodárske produkty exportné licencie, aby pomohla upokojiť poľských poľnohospodárov. V utorok to vyhlásil ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Poľskí poľnohospodári od februára blokujú hraničné priechody s Ukrajinou. Protestujú tak proti neférovej konkurencii ukrajinských poľnohospodárov, ktorým Európska únia od ruskej invázie vo februári 2022 udelila výnimku a umožnila bezcolný vývoz agrovýrobkov na územie EÚ. Obe krajiny sa usilujú nájsť východisko z tejto situácie.

Farmári a poľnohospodári protestovali na hraničnom priechode Trstená - Chyžné (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

"Pokiaľ ide o licenčný systém, súhlasíme s ním a sme pripravení ho prijať, no iba pri štyroch typoch obilnín. Podobný systém používame už aj s Rumunskom a Bulharskom," vyhlásil Solskyj v rozhovore zverejnenom v pondelok večer.

Jeho vyjadrenia boli zverejnené pred stretnutím európskych ministrov poľnohospodárstva, ktoré bude v stredu v Bruseli. Zúčastní sa na ňom aj Solskyj. Poľský a ukrajinský minister poľnohospodárstva následne budú o tejto téme rokovať vo štvrtok. Poľský minister rozvoja Krzysztof Hetman podľa agentúry PAP v pondelok označil postup rokovaní s Ukrajinou za dobrý. Dodal, že riešenie citlivej otázky licenčného systému očakáva ešte tento týždeň.

Solskyj vyhlásil, že nedokáže predpovedať, čo sa počas stretnutí stane

Solskyj bol zdržanlivejší a vyhlásil, že nedokáže predpovedať, čo sa počas stretnutí stane. Dodal, že exportu po súši do Poľska sa venuje neprimerane veľká pozornosť, pretože 90 percent ukrajinského exportu smeruje do prístavov, z toho 70 percent do Ázie, Afriky a ostatných častí sveta.

Členské krajiny EÚ a Európsky parlament začiatkom mesiaca schválili o rok predĺženie výnimiek pre ukrajinské poľnohospodárske výrobky. Pri dovoze hydiny, vajec, cukru, kukurice, krúp a medu "ako poistku" stanovili kvóty na základe priemerných množstiev z rokov 2022 a 2023. Niektoré európske krajiny chceli zoznam rozšíriť aj o pšenicu a jačmeň. Solskyj tento postup označil za sklamanie a dodal, že Kyjev chcel o množstvách pred zverejnením ešte rokovať.

Viac o téme: PoľnohospodáriFarmáriPoľskoUkrajinaExportné licencieMykola Solskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu