Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hamás prímerie dodrží

Chálid Mišal
Chálid Mišal (Zdroj: SITA)

DAMASK - Hnutie Hamás dodrží prímerie s Izraelom, ktoré vstúpilo nedávno do platnosti, pokiaľ ho zachová aj židovský štát.

V opačnom prípade hnutie obnoví povstalecké aktivity, vyhlásil v nedeľu Chálid Mišal, exilový vodca militantného zoskupenia. Mišál sa v sýrskom Damasku pripravuje na rokovania o zastavení násilností medzi znepriatelenými palestínskymi frakciami.

Od rozhovorov podľa svojich slov očakáva začiatok širokého národného dialógu o prekonaní rozdielov medzi Hamásom a hnutím Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Hamás ovládol Pásmo Gazy, keď minulý rok v lete z oblasti násilím vytlačil stúpencov konkurenčného Fatahu.

Tri dni po začiatku prímeria s militantným hnutím Hamás začal Izrael v nedeľu postupne uvoľňovať blokádu Pásma Gazy. Armáda vpustila do oblasti 90 nákladných áut s potravinami a iným tovarom.

Izrael sa v rámci dohody o prímerí zaviazal, že blokádu územia s 1,5 miliónmi obyvateľov bude postupne zmierňovať. Dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamásom sprostredkoval Egypt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu