Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce zistenie vedcov: Kliešte v mestách sú nebezpečnejšie ako tie v lesoch. Každý štvrtý kliešť je nakazený!

Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity Zobraziť galériu (2)
Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Kliešte útočia. Českí vedci prišli na prekvapivý záver: Viac nakazených kliešťov je v meste ako v lese. Pri prechádzke mestským parkom sa však takmer nikto nechráni.

Českí vedci združení v projekte zvanom Kliešte v meste prišli s prekvapivými výsledkami, píše idnes.cz. Kliešte v mestách, v mestských parkoch, či na záhradách sú častejšie infikované baktériami, ktoré sú pre človeka nebezpečné a ktoré môžu spôsobovať závažné ochorenia vrátane lýmskej boreliózy.

Vyjadreni Kuffu k situácii s medveďmi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Kliešte v mestských parkoch sú infikované viac ako tie v prírode,“ píšu parazitológovia z českej akadémie vied spolu s odborníkmi zo zdravotného ústavu v Prahe a VŠB-Technickej univerzity, ktorý sa minulý rok pustili do zberu kliešťov v troch českých mestách – v Prahe, Ostrave a v Českých Budejoviciach. Výsledky z prvej sezóny, počas ktorej zbierali kliešťov v mestskej zeleni ukazujú, že práve mestské kliešte sú pre ľudí nebezpečnejšie ako tie z lesov. Odborníci zistili, že až 26% skúmaných kliešťov v sebe malo baktérie spôsobujúce lymskú boreliózu. To je až trojnásobok hodnoty, ktorú v minulosti namerali kliešťom v lesoch.

Niektoré kliešte sú nebezpečné, môžu prenášať kliešťovú encefalitídu.
Zobraziť galériu (2)
Niektoré kliešte sú nebezpečné, môžu prenášať kliešťovú encefalitídu.  (Zdroj: thinkstock.com)

„Choroby prenášané kliešťami máme spojené predovšetkým s návštevou lesov, ktoré sú ich prirodzeným prostredím. Ako ukazujú naše výsledky, s týmito infekciami sa môžeme stretnúť častejšie v mestských parkoch, lesoparkoch a na záhradách, než v lesoch. Mestská zeleň tak predstavuje vysoké zdravotné riziko. Pritom len málokto použije repelent pri prechádzke v parku, či sa po návrate z parku skontroluje, či nemá prisatého kliešťa,“ vraví Kateřina Kybicová, vedúca českej národného referenčného laboratória pre lymskú boreliózu.

Vedci pritom pozorujú vyšší výskyt nakazených kliešťov v mestách už približne desať rokov. Zatiaľ však neprišli na to, prečo sú mestské kliešte nebezpečnejšie a aké opatrenia by mohli znížiť výskyt nakazených kliešťov. Isté je len to, že kliešte v mestách majú radšej menej udržiavané plochy. Tam, kde sa pravidelne kosí a udržiava sa nižšia tráva, tam sa kliešťom až tak nedarí. V závislosti od jednotlivých lokalít odborníci dokázali zaznamenať od jedného až po 72 kliešťov na meter štvorcový v rôznych parkoch a lesoparkoch dotknutých miest.

Viac o téme: KliešteČeskí vedciMestské parky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu