Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce vyšetrovanie! Federálne úrady skúmajú spoločnosť Meta... pre nelegálny predaj drog

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Chiu, File)

SAN FRANCISCO - Americké federálne úrady vyšetrujú technologickú spoločnosť Meta pre jej možné zapojenie do nelegálneho predaja drog a liečiv prostredníctvom jej sietí. Píše o tom denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý hovoril s nemenovanými zdrojmi oboznámenými s vyšetrovaním a má k dispozícii kópie obsielok, ktoré dostali okrem iného zástupcovia neziskových organizácií skúmajúcich predaj drog na internete. Meta podľa svojho vyhlásenia s vyšetrovateľmi spolupracuje a uvádza, že nelegálny predaj drog nie je v súlade s jej zásadami.

archívne video

Polícia prekazila ďalší dlhoročný drogový biznis, obvinila dvoch Bratislavčanov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

WSJ nespresňuje, do akej miery sa vyšetrovanie týka nelegálneho predaja látok, ktoré medicína považuje za lieky, a do akej miery nelegálnych drog. Text denníka hovorí o liekoch aj "nelegálnych drogách".

Dokumenty, ktorých kópie má denník k dispozícii, sú datované vlani. Medzi adresátmi obsielok bol jeden alebo viac zástupcov výskumnej spoločnosti The Algorithmic Transparency Institute, ktorá sa zaoberala obsahom na sociálnych sieťach Méty súvisiacim s drogami, alebo výkonná riaditeľka Aliancie pre boj so zločinom na internete Gretchen Petersová. Petersová potvrdila, že ju federálne úrady oslovili, ďalej však vec odmietla komentovať.

Šokujúce vyšetrovanie! Federálne úrady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zákonodarcovia diskutujú o dôkladnejších reguláciách sociálnych sietí

Americkí zákonodarcovia v posledných mesiacoch diskutujú o dôkladnejších reguláciách sociálnych sietí, ktoré by na ich prevádzkovateľov kládli väčšiu zodpovednosť za obsah zdieľaný tretími stranami. Ministerstvo spravodlivosti sa už v minulosti snažilo presadiť zmenu federálnych protidrogových zákonov tak, aby sa internetová platforma stala spolupáchateľom v prípade, že ju tretia strana zneužije na porušenie zákona.

V roku 2011 sa napríklad spoločnosť Google vzdala zárobku 500 miliónov dolárov (cca 459 miliónov eur) z reklám kanadských internetových lekární, ktoré cielili na amerických spotrebiteľov a de facto propagovali nelegálny dovoz liekov na predpis do Spojených štátov, píše WSJ. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) je do vyšetrovania spoločnosti Meta zapojený tiež, hoci vec pre tlač odmietol komentovať.

Meta s vyšetrovateľmi spolupracuje

Meta podľa svojho vyhlásenia s vyšetrovateľmi spolupracuje a dodáva, že nelegálny predaj drog nie je v súlade s jej zásadami. Nick Clegg, ktorý sa v Mete zaoberá "globálnymi otázkami", v piatok uviedol, že spoločnosť sa pripojila k americkému ministerstvu zahraničia a ďalším, aby pomohla bojovať s predajom drog na internete a vzdelávala verejnosť o rizikách týchto látok.

Spoločnosť META zavádza nové poplatky
Zobraziť galériu (3)
Spoločnosť META zavádza nové poplatky  (Zdroj: Meta- Facebook)

"Opioidová kríza je ohromným rizikom pre verejné zdravie a žiada si odpoveď všetkých častí americkej spoločnosti," vyhlásil Clegg. Meta vlastní napríklad sociálne siete Facebook, Instagram, WhatsApp alebo Threads.

Viac o téme: DrogyPredajMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu