Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prestížny americký denník prirovnal Česko k bývalému SATELITU Sovietskeho zväzu: Po kritike to opravili

WSJ prirovnal ČR k
WSJ prirovnal ČR k "bývalému ruskému satelitu". Americký veľvyslanec v Prahe opravil ich titulok aj s patričným vyjadrením (Zdroj: X/Bijan Sabet, Getty Images)

NEW YORK/PRAHA – O poriadne faux pas sa postaral jeden z najčítanejších denníkov nielen v USA, ale na celom svete. Titulok k Českej republike, ktorá vojensky pomáha Ukrajine, chceli žurnalisti z New Yorku spojiť so sovietskou históriou Českej republiky. Bohužiaľ im to nevyšlo. Svoje si k tomu dovolil povedať aj americký veľvyslanec v Prahe.

archívne video

Vo veku 91 rokov zomrel bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov (Zdroj: Profimedia)

Sovietske dejiny Českej republiky sú priamo prepojené aj s tými slovenskými. V čase, keď boli Česi súčasťou Sovietskeho zväzu (Zväz sovietskych socialistických republík - ZSSR), sme totiž ešte s nimi tvorili spoločný štát - Československú socialistickú republiku (ČSSR). Socializmus v Európe však skončil v roku 1989, pričom v roku 1991 sa rozpadol aj Sovietsky zväz. Napriek tomu, že odvtedy uplynulo už viac ako 30 rokov, vidí západný svet krajiny strednej Európy ešte stále skôr ako bývalé ruské satelity, než suverénne demokratické vyspelé štáty. 

Mnohí Česi pri pohľade na titulok, ktorý uverejnil prestížny americký denník The Wall Street Journal (WSJ), len krútili hlavami. Česká republika dostala prívlastok "malý bývalý sovietsky satelit". Titulok pokračoval so slovami, "ktorý zháňa vo svete muníciu pre Ukrajinu, okrem iného aj u niektorých partnerov Ruska". 

Bijan Sabet

Medzi nespokojnou verejnosťou sa objavil aj zástupca Spojených štátov amerických v českej republike. Veľvyslanec USA v Prahe Bijan Shabet vyjadril svoju reakciu na sociálnej sieti. Slová pôvodného titulku preškrtol nad ne napísal, že "(Česká republika) je už viac ako 30 rokov demokratickou krajinou a dôležitým členom NATO (od roku 1998 pozm. red.)". Do popisu k príspevku na X napísal, že "drahá redakcia WSJ, opravil som to za vás". 

Zmena titulku

Po búrlivých komentároch širokej verejnosti WSJ titulok zmazal a nahradil ho novým: "Česká republika hrá veľkú rolu v dodávkach delostreleckých granátov pre Ukrajinu". 

Viac o téme: VeľvyslanecUSANew YorkPrahaČeská republikaTitulokWSJBijan SabetThe Wall Street JournalBývalý ruský satelit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu