Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tajné africké dobrodružstvo Orbánovho syna: Maďari sa pripravujú na spustenie vojenskej misie v Afrike!

Gáspár Orbán v Afrike Zobraziť galériu (2)
Gáspár Orbán v Afrike (Zdroj: Facebook/Cnarr-Tchad, Facebook/Présidence de la République du Tchad)

BUDAPEŠŤ - Maďarskí vojaci sa už v najbližších týždňoch zúčastnia vojenskej misie v africkom Čade, kde majú posilniť stabilitu regiónu a tým aj bezpečnosť Európy a Maďarska, ako aj obmedziť nové migračné vlny hroziace z Afriky. Výraznú úlohu mal pri tomto vojenskom projekte zohrať 32-ročný syn maďarského premiéra Viktora Orbána, Gáspár, ktorý len pred piatimi rokmi za štátne peniaze študoval na elitnej britskej vojenskej akadémii.

Syn maďarského premiéra Viktora Orbána sa takmer až komickým spôsobom snažil utajiť svoju účasť na plánovanej maďarskej vojenskej misii v Čade. Usvedčil ho ale portál Direkt36 a francúzske noviny Le Monde, ktorí si všimli podozrivého muža na oficiálnych záberoch čadskej vlády. Mladý muž v zelenom klobúku ešte v decembri minulého roka pri príchode maďarskej delegácie vystúpil z bielej dodávky, pozrel sa na kameru a začal chodiť takmer až bokom, pričom z vrecka okamžite vytiahol rúško a nasadil si ho.

Na záberoch je tiež vidno, ako ten istý muž kráčajúci za maďarským ministrom zahraničia Szijjártóom vchádza do inej miestnosti a keď opäť zbadá kameru, rýchlo sa schová za stĺp. Tento mladý muž sa mal v období od mája 2023 až do januára 2024 zúčastniť najmenej na šiestich stretnutiach maďarskej delegácie v Čade a Nigérii, pričom sa objavoval iba na fotkách a videách zverejnených Afričanmi, zatiaľ čo maďarská strana ho chcela ponechať v utajení. Ako sa ukázalo, išlo o syna maďarského premiéra Gáspára Orbána.

Výcvik na britskej elitnej vojenskej akadémii za štátne peniaze

Gáspár Orbán sa od roku 2010 venoval profesionálne futbalu. Kariéru ukončil v roku 2014 pre zranenie a presunul sa do Ugandy, kde s kresťanskou organizáciou pomáhal deťom a učil ich hrať futbal. Následne však nastal obrat a v roku 2019 sa stal profesionálnym vojakom. Do výcviku sa podľa zistení maďarských médii zapojil na jednej z najlepších a najdrahších vojenských škôl - Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste vo Veľkej Británii, pričom jeho výcvik zaplatilo ministerstvo obrany a stáť mal viac ako 100-tisíc eur.

Vojenská misia v Čade

Maďarsko plánuje vyslať do Čadu 200-člennú vojenskú misiu s cieľom obmedziť migračnú krízu v africkom regióne Sahel. Maďarskí vojaci budú v krajine pôsobiť na pozvanie čadského prezidenta.  Prítomnosť maďarských vojakov posilňuje boj proti terorizmu a pomáha hladkému priebehu humanitárnej pomoci a miestnemu rozvoju v programe Hungary Helps (Maďarsko pomáha), píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

Zdroj blízky čadským úradom pre Le Monde povedal, že to bol práve Gáspár Orbán, kto nadviazal kontakty potrebné na uľahčenie rokovaní prostredníctvom "rodinnej diplomacie“, ktorá je v Afrike bežná. Jeho totožnosť napokon po konfrontovaní s fotografiami potvrdil aj maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. "Gáspár Orbán sa pre svoju osobitnú kvalifikáciu, právne znalosti a jazykové znalosti podieľa na príprave čadskej misie v spolupráci s ďalšími vojenskými a civilnými vodcami,“ povedal pre index.hu.

Tajné africké dobrodružstvo Orbánovho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Chadian Ministry of Defence)

Sahelský región a Čad zohrávajú podľa ministra kľúčovú úlohu proti migrácii z Afriky. "Ak sa aj Čad stane nestabilným, potom môžeme byť svedkami prelomenia migračnej bariéry, ktorá by mohla poslať ďalšie stovky miliónov na cestu do Európy," podčiarkol Szalay-Bobrovniczky. Minister zdôraznil, že ide o misiu zabezpečujúcu nezávislú vojenskú prítomnosť, ktorá bude spolupracovať s francúzskymi a americkými jednotkami v krajine.

Viac o téme: Vojenská misiaMaďarskoČadGáspár Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu