Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA a Írsko sa zhodujú na potrebe humanitárnej pomoci a prímeria pre Gazu

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome írskeho premiéra Lea Varadkara
Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome írskeho premiéra Lea Varadkara (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - USA a Írsko sa zhodujú, že je potrebné navýšiť humanitárnu pomoc pre ľudí v Pásme Gazy a dosiahnuť dohodu o prímerí, ktorá umožní prepustenie rukojemníkov. Uviedol to v nedeľu americký prezident Joe Biden po stretnutí s írskym premiérom Leom Varadkarom. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Americký prezident uviedol, že je potrebné dosiahnuť riešenie konfliktu na Blízkom východe na úrovni dvoch štátov, ktoré je podľa jeho slov jedinou cestou k trvácemu mieru a bezpečnosti. Varadkar vyjadril v mene obyvateľov Írska hlboké znepokojenie v spojitosti s udalosťami v Pásme Gazy. "Ľudia v Gaze zúfalo potrebujú potraviny, lieky, prístrešie a predovšetkým potrebujú zastavenie bombardovania," povedal.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Biden pre podporu Izraela čelí tlaku v USA i v zahraničí. Varadkar je v rámci európskych lídrov jedným z najvýraznejších kritikov izraelského ťaženia v Pásme Gazy. Írsky premiér povedal, že často čelí otázke, prečo Íri prejavujú toľkú spolupatričnosť s Palestínčanmi. "Pozorujeme v ich očiach naše dejiny," povedal. "Dejiny vyhostenia, vyvlastnenia, spochybňovania a popierania národnej identity, vynútenej emigrácie, diskriminácie a hladu," dodal Varadkar a pripomenul "trpké spomienky" Írska z boja proti britskej nadvláde.

Varadkar ocenil úsilie Spojených štátov

Medzinárodné spoločenstvo sa podľa jeho slov môže poučiť aj z mierového procesu v Írsku i účasti USA na tomto procese. Varadkar ocenil úsilie USA o zaistenie humanitárneho prímeria a vytvorenia priestoru pre trváci mier. Biden írskeho premiéra v Bielom dome privítal pri príležitosti dňa svätého Patrika, ktorý si Íri a niektoré krajiny pripomínajú 17. marca. Írskych predkov má podľa odhadov takmer 10 percent Američanov. Patrí k nim aj americký prezident, ktorý vlani v apríli počas návštevy Írska navštívil aj miesta, odkiaľ jeho predkovia pochádzajú.

Viac o téme: Humanitárna pomocPrímerieUSAÍrskoGazaJoe BidenLeo Varadkar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu