Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruský prezident poďakoval za podporu vo voľbách: Zároveň žiada potrestanie voličov, ktorí znehodnotili svoje hlasovacie lístky

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa v noci na pondelok poďakoval voličom za podporu v prezidentských voľbách. Podporu občanov považuje za vyjadrenie dôvery. Informuje o tom agentúra AFP.

"Chcem sa poďakovať občanom Ruska, ktorí prišli do volebných miestností a hlasovali," vyhlásil Putin na tlačovej konferencii vo svojom hlavnom volebnom stane v Moskve po zverejnení exit pollov a prvých výsledkov, ktoré mu predpovedajú zisk 87 percent hlasov. "Chcem poďakovať vám všetkým a všetkým občanom za podporu a dôveru," povedal.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 716 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Zároveň osobitne poďakoval vojakom bojujúcim na Ukrajine, ktorí podľa neho plnia ten najdôležitejší cieľ – ochranu občanov. Putin tiež vyhlásil, že Rusko sa nenechá zastrašiť a utláčať. "Nezáleží na tom, ako veľmi nás chcú zastrašiť, nezáleží na tom, ako veľmi chcú utláčať nás, našu vôľu, naše svedomie – nikomu sa nikdy nič také nepodarilo. Nefungovalo to doteraz a nebude to fungovať ani v budúcnosti. Nikdy," dodal Putin.

Putin žiada potrestanie voličov, ktorí znehodnotili svoje hlasovacie lístky

Ruská polícia by mala zakročiť proti voličom, ktorí počas prezidentských volieb znehodnotili svoje hlasovacie lístky. V noci na pondelok to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Informujú o tom agentúry AFP a AP. "Ľudia, ktorí znehodnotili svoje hlasovacie lístky… Presne s takýmito ľuďmi sa musíme vysporiadať," vyhlásil Putin na tlačovej konferencii vo svojom hlavnom volebnom stane v Moskve po zverejnení exit pollov a prvých výsledkov. Oficiálne sčítanie približne 80 percent hlasovacích lístkov mu predpovedá zisk 87 percent hlasov.

Nenechá sa zastrašiť

Opozícia vyzvala všetkých Rusov, aby protestne prišli voliť v nedeľu na poludnie, Putin tento krok označil za neúčinný. Všetkým voličom sa poďakoval za účasť a hlasovanie vo voľbách, získané hlasy označil za vyjadrenie podpory a dôvery. Putin tiež vyhlásil, že Rusko sa nenechá zastrašiť a utláčať. "Nezáleží na tom, ako veľmi nás chcú zastrašiť, nezáleží na tom, ako veľmi chcú utláčať nás, našu vôľu, naše svedomie – nikomu sa nikdy nič také nepodarilo. Nefungovalo to doteraz a nebude to fungovať ani v budúcnosti. Nikdy," dodal Putin.

Osobitne sa poďakoval vojakom bojujúcim na Ukrajine, ktorí podľa neho plnia ten najdôležitejší cieľ – ochranu občanov. Zároveň však povedal, že úplný konflikt s NATO nie je vylúčený. V takom prípade by bol podľa Putina svet len krok od tretej svetovej vojny. "Považujem za nepravdepodobné, že o ňu má niekto záujem," citovala ho agentúra DPA.

Podľa slov šéfa Kremľa sú už na Ukrajine početní vojaci z členských štátov NATO. "To už vieme," uviedol s tým, že tam už počuli francúzštinu a angličtinu. "Nie je to nič dobré, najmä pre nich, pretože tam vo veľkom počte zomierajú," doplnil Putin.

Rusko sa uberá správnou cestou

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prvom vyjadrení po dnes skončených prezidentských voľbách uviedol, že jeho víťazstvo ukázalo, že Rusko sa uberá správnou cestou. Umožní tiež Rusku "upevniť spoločnosť" a stať sa silnejším a efektívnejším. Za prioritu označil pokračovanie vojny proti Ukrajine a posilnenie armády, informujú zahraničné médiá.

Povolebné prieskumy aj priebežné výsledky ukazujú na drvivé víťazstvo Putina, ktorý v hlasovaní nečelil žiadnej skutočnej konkurencii. Po sčítaní asi 60 percent okrskov súčasná hlava štátu jasne vedie so ziskom 87 percent hlasov a smeruje tak k už piatemu obdobiu v prezidentskom úrade. Viaceré krajiny vrátane USA, Ukrajiny alebo Česka voľby bez účasti opozície odsúdili.

Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Zobraziť galériu (2)
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.  (Zdroj: TASR/AP)

Prioritou pokračujúceho prezidentstva bude podľa Putina posilnenie armády a splnenie úloh spojených so špeciálnou vojenskou operáciou, ako Moskva oficiálne nazýva svoju plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu. Rusko v agresii pokračuje tretím rokom a podľa Putina ruské jednotky majú na bojisku iniciatívu a každý deň si pripisujú územné zisky, uviedla agentúra Reuters.

Viac o téme: VoľbyDôveraPoďakovanieHlasovacie lístkyRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu