Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska únia ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Konvoj s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy stojí v egyptskom prístave Rafah, utorok 17. októbra 2023.
Konvoj s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy stojí v egyptskom prístave Rafah, utorok 17. októbra 2023. (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Aziz)

KÁHIRA - Európska únia poskytne Egyptu do konca roka 2027 finančnú pomoc vo forme pôžičiek a dotácií vo výške 7,4 miliardy eur. Oznámila to v nedeľu Európska komisia, informujú o tom agentúry DPA a AP.

Obe strany tak povýšili svoju spoluprácu na úroveň "strategického a komplexného partnerstva". Pomoc bola ohlásená v čase, keď je na návšteve v Káhire predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ako aj lídri Belgicka, Talianska, Rakúska, Cypru a Grécka. Predmetnú dohodu by mali podpísať ešte v priebehu nedele.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Partnerstvo s Egyptom má zahŕňať aj ďalšiu spoluprácu v oblasti zamedzovania nelegálnej migrácii, ako aj hospodársku a politickú spoluprácu. Z celkovej sumy 7,4 miliárd eur má 5 miliárd predstavovať pôžičky a 1,8 miliardy investície do potravinovej bezpečnosti a digitalizácie. Zvyšných 600 miliónov majú tvoriť dotácie, z ktorých 200 miliónov bude určených na zvládanie migrácie.

Viac o téme: PartnerstvoPomocDotáciePôžičkyEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu