Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Netanjahu schválil vojenskú operáciu v Rafahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil vojenskú operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, oznámil v piatok jeho úrad. Informoval o tom denník Jerusalem Post.

Izraelská armáda taktiež plánuje z palestínskeho mesta pri hranici s Egyptom evakuovať civilistov. Netanjahu schválil ofenzívu napriek rastúcej medzinárodnej kritike, keďže v Rafahu sa nachádza jeden a pol milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli pred bojmi v iných oblastiach Pásma Gazy. Izraelský premiér podľa agentúry DPA zopakoval, že návrh palestínskej militantnej organizácie Hamas, ovládajúcej Pásmo Gazy, je nerealistický.

O návrhu však má najprv rokovať izraelský bezpečnostný kabinet. Následne sa očakáva prítomnosť izraelskej delegácie na rokovaniach o prímerí v katarskej Dauhe. Hamas vo štvrtok predložil návrh zahŕňajúci ukončenie bojov v Pásme Gazy, umožnenie dodávok pomoci pre tamojšie obyvateľstvo a prepustenie ním držaných rukojemníkov výmenou za prepustenie väznených Palestínčanov. Militantné hnutie však zároveň trvá aj na odchode izraelských vojakov z Pásma Gazy, čo izraelská vláda odmietla.
 

Viac o téme: IzraelGazaBenjamin NetanjahuHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu