Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruské voľby a prvé škandály: Zapálené urny, atrament, ale aj bizarné kostýmy, narušiteľom hrozí väzenie!

Voľby v Rusku už sprevádza niekoľko kuriozít a výtržností
Voľby v Rusku už sprevádza niekoľko kuriozít a výtržností (Zdroj: X/Nexta)

MOSKVA – Ruské voľby už priniesli zopár výtržností a kuriozít. Niektorí ľudia vnímajú túto udalosť ako dokonalú príležitosť na protest alebo vtip. Agentúra Nexta zverejnila niekoľko snímok z rôznych volebných miestností, na ktorých ľudia prišli voliť v bizarných kostýmoch, iní sa zase pokúsili narušiť priebeh volieb, zapálili volebnú plentu alebo do urny s hlasovacími lístkami naliali atrament.

K volebným urnám v Rusku sa už postavil trojhlavý drak, opica, rytier, ale aj mnoho ďalších rozprávkových postáv. V Petrohrade zase prišlo odvoliť niekoľko ľudí v dresoch hokejového týmu SKA. V Rusku voľby začali v piatok a na výber majú občania štyroch kandidátov Vladimira Putina, miestopredsedu Štátnej dumy a kandidáta strany Noví ľudia Vladislava Davankova, predsedu silno pravicovej Liberálno demokratickej strany Ruska Leonida Sluckija ako aj kandidáta nominovaného Komunistickou stranou Nikolaja Charitonova, informovali novinky.cz.

Opozičný protest na Námestí slobody v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V piatich volebných miestnostiach prerušili priebeh volieb voliči, ktorý poliali volebné lístky atramentom a už odovzdané lístky tak poškodili. Ďalšia volička poliala urnu aj plentu s horľavinou a obe zapálila. Podľa šéfky ústrednej volebnej komisie Elly Pamfilovovej boli všetci výtržníci zadržaní a hrozí im až päťročné väzenie.

„Niečo také môže spraviť iba spodina,“ uviedla na brífingu k priebehu volieb Pamfilovová. „Ide o paragraf 141 trestného zákonníka, teda marenie výkonu hlasovacieho práva alebo komisie, a za to je päť rokov,“ zdôraznila. Jeden z incidentov sa stal na moskovskom predmestí Marjino, kde prebiehala posledná rozlúčka s ruským opozičným politikom Alexejom Navalnym. Za jasného víťaza je považovaný aj tentokrát Vladimir Putin. Zaujímavým momentom by mohlo byť ešte nedeľné poludnie, na ktoré vdova Alexeja Navalného vyzvala občanov, aby svoj odpor prejavili symbolicky, prichádzajúc k urnám práve v tomto čase.

Viac o téme: VoľbyKuriozitaRuskoVladimir PutinVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu