Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hamas navrhol nové šesťtýždňové prímerie zahŕňajúcu výmenu väzňov

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas navrhlo nové šesťtýždňové prímerie v Pásme Gazy a výmenu niekoľkých desiatok izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvolala na piatkové vyjadrenia predstaviteľa tohto hnutia.

Hamas tiež uviedol, že medzi prvou skupinou prepustených Izraelčanov budú ženy, deti a osoby vo vyššom veku či s horším zdravotným stavom. Izrael by mal výmenou prepustiť 700 až 1000 Palestínčanov z izraelských väzníc, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na text návrhu Hamasu. Hnutie už vo štvrtok večer prostredníctvom aplikácie Telegram ohlásilo, že predložil komplexný návrh na dosiahnutie prímeria. Návrh počíta s ukončením bojov v Gaze, zo zaistením dodávok pomoci pre tamojšie obyvateľstvo, ako aj s prepustením zadržiavaných izraelských rukojemníkov výmenou za Palestínčanov väznených v Izraeli. Izraelský premiér Netanjahu však vyhlásil, že nový plán predložený Hamasom stále obsahuje "nerealistické požiadavky".

V priebehu piatka sa ním zaoberá izraelský vojnový aj bezpečnostný kabinet. Hamas údajne stále trvá na stiahnutí izraelských vojsk z Pásma Gazy, čo Izrael odmieta. Katar sa ako sprostredkovateľ už niekoľko týždňov usiluje vyrokovať dohodu o prímerí v Gaze. Najskôr chcel, aby sa prestalo bojovať ešte pred tohtotýždňovým začiatkom posvätného moslimského mesiaca ramadán, čo sa však nepodarilo. Teraz katarská vláda dúfa, že sa tak stane ešte pred koncom ramadánu, ktorý pripadá na 10. apríla. Kataru sa už koncom vlaňajšieho novembra podarilo vyrokovať týždňové prímerie, ktoré viedlo k prepusteniu časti unesených izraelských rukojemníkov výmenou za Palestínčanov zadržiavaných v Izraeli, ako aj k zintenzívneniu dodávok humanitárnej pomoci pre obyvateľov Gazy.

Viac o téme: GazaPrímerieHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu