Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Rusku sa začali prezidentské voľby: Otvorili sa miestnosti na Ďalekom východe

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Valeriy Sharifulin, Getty Images)

MOSKVA - Na ruskom Ďalekom východe sa v piatok miestneho času otvorili volebné miestnosti. Voliči odovzdávajú hlasy v prvý z troch dní prezidentských volieb v Ruskej federácii, ktoré predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina o ďalších šesť rokov. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Volebné miestnosti sa ako prvé otvorili na polostrove Kamčatka o 08.00 h miestneho času (vo štvrtok o 21.00 h SEČ) a majú sa zatvoriť v nedeľu o 20.00 h (19.00 h SEČ) v Kaliningrade, ruskej enkláve hraničiacej s Poľskom a Litvou. Nezávislí pozorovatelia a odborníci hodnotia voľby ako neslobodné a bez politickej konkurencie: ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú súčasného prezidenta Putina, alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance. Podľa prieskumu agentúry Celoruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM), lojálnej Kremľu, dostane každý z nich päť až šesť percent hlasov.

Putin stále jasným favoritom

Z tohto prieskumu verejnej mienky tiež vyplynulo, že Putin môže vo voľbách získať až 82 percent hlasov. V takom prípade by to bol jeho najlepší výsledok v prezidentských voľbách a bude možné ho tlmočiť ako prejav dôvery voči vládnej moci. V posledných prezidentských voľbách v roku 2018 získal 76,7 percenta hlasov pri účasti 67,5 percenta voličov.

Putin je pri moci takmer štvrť storočia a v roku 2022 spustil nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu. Tvrdí, že voľby sú hlasovaním o "budúcnosti Ruska". Vojnu na Ukrajine vysvetľuje ako boj proti rozpínavosti Západu, čo nachádza dobrú odozvu u mnohých Rusov. Volebná komisia uvádza, že v Rusku je 112 miliónov oprávnených voličov. Ďalšie dva milióny Rusov žijú v zahraničí. Ukrajina vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo výsledok volieb prezidenta Ruskej federácie, ktoré sa konajú tento víkend, a to aj v oblastiach Ukrajiny okupovaných ruskou armádou. Voľby zároveň označila za frašku.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVolebné miestnostiRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu