Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na priebeh volieb prídu dohliadať zahraniční pozorovatelia z tímu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Na Slovensko príde tím Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý bude pozorovať priebeh prezidentských volieb. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. Pozorovateľom vo volebný deň môže byť ktokoľvek, musí to však oznámiť predsedovi príslušnej volebnej komisie.

"V prezidentských, tak ako aj v každých voľbách, môžu byť prítomní pozorovatelia - domáci, ako aj zahraniční. V kontexte nadchádzajúcich prezidentských volieb prichádza na Slovensko expertný volebný tím OBSE/ODIHR s cieľom pozorovania," uviedlo ministerstvo vnútra. Pozorovatelia nemajú povinnosť sa vopred nahlasovať. Pozorovateľ musí dodržiavať poriadok a nenarúšať priebeh hlasovania. Vo volebnej miestnosti môže byť počas celého trvania hlasovania, ak nie je kandidát. Môže pozorovať aj priebeh sčítavania hlasov.

archívne video 

Ivan Korčok podáva podnet pre porušenie pravidiel kampane (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O post hlavy štátu sa uchádza 11 kandidátov. Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Na to, aby bol prezident zvolený už v prvom kole, by musel jeden z kandidátov získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov. Pokiaľ sa tak nestane, bude sa konať druhé kolo. Plánované je na 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. V prvom kole volieb môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR.

Viac o téme: VoľbyOrganizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v EurópeZahraniční pozorovatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu