Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael chce ľudí z Rafahu presunúť do humanitárnych enkláv v centre Pásma Gazy

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

RAFAH - Izraelská armáda oznámila, že 1,4 milióna palestínskych vysídlencov, ktorí uviazli v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, presunie do "humanitárnych enkláv" v strednej časti enklávy. Ich evakuácia sa uskutoční pred plánovanou inváziou izraelskej armády. V stredu o tom podľa agentúry AFP informoval hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Dodal, že ofenzíva v Rafahu je z pohľadu izraelskej armády nutná, pričom jej načasovanie závisí od viacerých okolností.

Po úteku zo severu a centrálnej časti Pásma Gazy uviazla v Rafahu, meste blízko hraníc s Egyptom, viac ako polovica obyvateľov Pásma Gazy. Vysídlenci tam zápasia s vážnym nedostatkom potravín, vody, liekov a prístrešia.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa Hagariho slov izraelská armáda teraz musí zabezpečiť, aby sa 1,4 milióna ľudí presunulo do humanitárnych enkláv, ktoré vytvorí spolu s medzinárodným spoločenstvom. "Poskytnú im dočasné bývanie, jedlo, vodu, poľné nemocnice," objasnil Hagari.

Hagari odmietol uviesť načasovanie invázie do Rafahu. Informoval, že armáda posilňuje svoju pripravenosť a dodal, že plánovaná operácia sa uskutoční "v čase najvýhodnejšom pre Izrael". Izraelskí predstavitelia v pondelok pre americkú spravodajskú televíziu CNN uviedli, že invázia bezprostredne nehrozí - kabinet pre ňu zatiaľ neschválil vojenské plány.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však tvrdí, že je potrebné, aby izraelská armáda vstúpila do Rafahu a zničila tam zostávajúce vojenské prápory palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Izrael podniká vojenské operácie v Pásme Gazy v reakcii na vpád palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Viac o téme: VojnaIzraelPásmo GazyRafahHumanitárna enkláva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu