Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápež opäť žiadal mier na Ukrajine, v Gaze i iných konfliktoch

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

RÍM - Pápež František v stredu opätovne žiadal mier na Ukrajine, v Pásme Gazy a ďalších konfliktoch. Vyjadril pritom zármutok nad životmi mladých ľudí, ktorí sa stávajú obeťami vojnového šialenstva, informuje TASR s odvolaním sa na agentúry DPA a ANSA.

archívne video

Fico po stretnutí lídrov v Paríži: Bola tam čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

"Modlime sa k Pánovi, aby nám dal milosrdenstvo prekonať toto šialenstvo vojny, ktoré je vždy porážkou," povedal pápež na stredajšej generálnej audiencii na Námestí svätého Petra vo Vatikáne. Pápežove vyjadrenia o vojne na Ukrajine pre švajčiarsku televíziu, ktorý bol zverejnený cez víkend, vyvolali pohoršenie, pripomína DPA. František vtedy uviedol, že Ukrajina by mala mať odvahu vyvesiť "bielu vlajku" vo vojne s Ruskom. Predstavitelia viacerých krajín pápežove vyjadrenia kritizovali a Ukrajina si v pondelok reakcii predvolala vyslanca Vatikánu v Kyjeve.

Svätá stolica sa usilovala pápežove vyjadrenia uviesť na správnu mieru. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni poprel tvrdenia, že pápež vyzýval Ukrajinu ku kapitulácii. František podľa neho požadoval len prímerie a odvahu vyjednávať. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v stredu povedal, že František použitie motívu bielej vlajky v uvedenom rozhovore malo za cieľ posunúť obe strany ukrajinského konfliktu k dialógu. "Som presvedčeným že pápež František sa správal ako pápež a šíril posolstvo mieru," uviedol Tajani. "Bolo jasne dané najavo, že pápež chce mier a nedrží stranu Rusku," dodal. František bol za pápeža zvolený 13. marca 2013. Americké ministerstvo zahraničných vecí mu v stredu zagratulovalo pri príležitosti 11. výročia jeho pontifikátu.

Viac o téme: PápežUkrajinaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu