Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Hamás pašuje zbrane do Gazy

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napriek prímeriu medzi Izraelom a radikálnym islamistickým hnutím Hamás pašovanie zbraní do Pásma Gazy neprestalo.

"V tomto smere sme sa k ničomu nezaviazali," povedal v piatok tamojší politický líder Ismáíl Haníja. Miestny kabinet podľa jeho slov navyše na pašovanie nemá žiadny vplyv.

Hovorca izraelského premiéra Ehuda Olmerta naopak uviedol, že Egyptom sprostredkované prímerie zahŕňa aj úplné zastavenie pašovania zbraní. Káhira už informovala, že vyzbrojovanie Hamásu bude potrebné v dohode lepšie podchytiť.

Pod izraelsko-egyptskou hranicou sa nachádza množstvo tunelov. Nadzemná hranica je uzatvorená už približne rok, od kedy Hamás v lete minulého roka prevzal kontrolu nad pásmom. Cez podzemné tunely pašeráci do krajiny importujú najmä zbrane, muníciu, počítače či drogy. Jeruzalem obviňuje Egypt z toho, že proti pašerákom nič nerobí. Káhira tieto obvinenia odmieta.

V Pásme Gazy začalo vo štvrtok na svitaní platiť nové prímerie medzi Izraelom a militantným hnutím Hamás, ktoré má trvať nasledujúcich šesť mesiacov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu