Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Je Brigitte Macronová trans žena? Tieto klebety privádzajú francúzskeho prezidenta do zúrivosti

O Brigitte Macronovej sa šíria klebety, že je transgender žena. Zobraziť galériu (2)
O Brigitte Macronovej sa šíria klebety, že je transgender žena. (Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Emmanuel Macron sa konečne vyjadril k háklivému problému. Francúzsky prezident tento týždeň odsúdil online zosmiešňovanie svojej manželky Brigitte.

Tentoraz je toho priveľa. Emmanuel Macron (46) konečne odpovedal všetkým, ktorí sa roky na internete vysmievali jeho manželke, tvrdeniami, videami a nehoráznymi klamstvami ako dôkazom, že jeho manželka Brigitte je transgender. Aby dodal svojej odpovedi istú vážnosť, francúzsky prezident ju sformuloval počas ceremónie začlenenia dobrovoľných potratov do ústavy po tom, čo za ňu v pondelok 4. marca vo Versaillskom paláci na kongrese zahlasoval parlament.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

„Najhoršia vec, aká existuje, sú nepravdivé informácie a vymyslené scenáre s ľuďmi, ktorí tomu v konečnom dôsledku veria a ktorí vás obťažujú, dokonca aj vo vašom súkromnom živote,“ komentoval Emmanuel Macron v tento deň, ktorý bol symbolický v dvoch ohľadoch. Pretože do francúzskej ústavy zakotvil právo na potrat a pretože obrad sa konal v piatok 8. marca na Medzinárodný deň žien.

Brigitte Macronová bola Emmanuelova učiteľka

Áno, čo je veľa, to je veľa a súdny systém teraz musí robiť svoju prácu. O Brigitte Macronovej sa od zvolenia jej manžela za prezidenta v máji 2017 množili klebety. Predovšetkým pre vekový rozdiel medzi oboma manželmi (ona má 70 rokov, on 46), ktorí sa spoznali, keď bola hlava štátu mladým študentom strednej školy v Amiens. Tam učila Brigitte Auzière, pomenovaná po svojom prvom manželovi, ktorý v roku 2020 zomrel vo veku 68 rokov.

Tie najdivokejšie klebety podnietili ľudia ako Delphine Jégousse, veštkyňa a YouTuberka z Normandie, ktorej videá údajne vysvetľujú zmenu pohlavia prvej dámy Francúzska. Brigitte Macronová ako transgender: Sociálne siete sú plné týchto obvinení, na ktoré teraz zareagoval francúzsky prezident. „Proti tomuto machizmu musíme použiť právo a spravodlivosť,“ vyhlásil a vyzval na posilnenie digitálneho verejného poriadku na sociálnych sieťach. "Úžasné miesto na vyjadrenie tých najbláznivejších vecí", ktoré stále považuje za miesto "bez pravidiel."

Vo februári 2022 Brigitte Macronová dvakrát podala žalobu proti dvom ženám – vrátane Delphine Jégousse – ktoré údajne stáli za transfóbnymi fámami o nej. Jeden za „porušenie rešpektovania súkromného života a práva na vlastný obraz“. Druhý za „verejné ohováranie“. Prvú žalobu zrušil parížsky súd 9. marca 2023 z dôvodu „nedostatočnej prezentácie faktov“. Druhá viedla k odsúdeniu oboch obvinených žien na prvom stupni vo februári 2023 a potom v odvolacom konaní v júni 2023.

Medzi najvirálnejšie sekvencie na internete, odsudzované Macronom a používané súdnictvom ako dôkaz „ohovárania“, bol na internete distribuovaný rozhovor, v ktorom neprajníci prvej dámy hovorili o chirurgických zákrokoch, ktoré údajne podstúpila Brigitte Macronová. Tvrdili, že nie je matkou svojich troch detí a zverejnili osobné informácie o jej bratovi.

Je Brigitte Macronová trans
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prezidentovo vystúpenie tento týždeň ako garanta nezávislosti súdnictva ilustruje prebiehajúcu rodinnú ofenzívu mesiac pred narodeninami Brigitte Macronovej 13. apríla. Pred pár dňami jej dcéra, právnička Tiphaine Auzière (40), vydala svoj prvý román Assises, v ktorom sa venuje téme domáceho násilia. Kniha je venovaná jej nevlastnému otcovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý je len o pár rokov starší ako ona: „Emanuelovi, ktorý mi ukázal, že nič nie je nemožné.

V magazíne Paris Match obhajovala prezidentský pár a o súkromnom živote Brigitte a Emmanuela Macronových, ktorí sa vzali 20. októbra 2007 v severofrancúzskom prímorskom letovisku Le Touquet, kde má prvá dáma rodinný dom, povedala: „Ja som sa veľa veľa naučila o ľudskom živote... Útoky, ohováranie, súdy. Ešte sme neboli v dobe sociálnych sietí, ale žili sme v malom meste. Každý vedel všetko."

Obviňujúce videá dodnes neboli z internetu a sociálnych sietí vymazané. Sú obzvlášť virálne v sieti TikTok.

Viac o téme: TransgenderEmmanuel MacronBrigitte Macronová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu