Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsky prezident Macron ohlásil návrh zákona o asistovanej smrti

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnili tamojšie médiá, uviedol, že v máji bude parlamentu predložený návrh zákona o asistovanej smrti. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Iba dospelí, ktorí majú plnú kontrolu nad svojím úsudkom, trpia nevyliečiteľnou a život ohrozujúcou chorobou v krátkodobom až strednodobom horizonte a ktorých bolesť nemožno zmierniť, budú môcť "požiadať o pomoc pri umieraní", povedal Macron francúzskym denníkom La Croix a Libération. Maloletí a pacienti trpiaci psychiatrickými alebo neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad Alzheimerova choroba, nebudú oprávnení na tento zákrok.

archívne video

Emmanuel Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov, tvrdí Robert Fico (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Ak zdravotnícki pracovníci dajú súhlas, pacientovi sa predpíše smrtiaca látka, ktorú si môže podať sám alebo s pomocou tretej osoby, ak to fyzicky nedokáže. Treťou stranou môže byť podľa Macrona dobrovoľník, lekár alebo zdravotná sestra, ktorí pacienta ošetrujú, pričom látka sa môže podávať v domácnosti pacienta, v domovoch pre seniorov alebo v opatrovateľských centrách.

Pacienti sa môžu obrátiť aj na iný lekársky tím

Lekárski odborníci budú mať 15 dní na odpoveď na žiadosť o pomoc pri umieraní a súhlas bude platiť tri mesiace, počas ktorých pacient môže svoju žiadosť stiahnuť. Ak lekári žiadosť zamietnu, pacient sa môže obrátiť na iný lekársky tím alebo sa odvolať, povedal prezident. Dodal, že sa chce vyhnúť termínom asistovaná samovražda alebo eutanázia, pretože podstatný je súhlas pacienta, pričom dôležitý je lekársky posudok a "presné kritériá".

Doteraz museli francúzski pacienti trpiaci bolesťami, ktorí chceli ukončiť svoj život, cestovať do zahraničia. Zákon z roku 2005 legalizoval pasívnu eutanáziu, ako napríklad odopretie umelej podpory života, ako "právo na smrť". Zákon z roku 2016 umožňuje lekárom kombinovať túto procedúru s "hlbokou a nepretržitou sedáciou" pre nevyliečiteľne chorých pacientov trpiacich bolesťami. Aktívna eutanázia, pri ktorej lekári podávajú pacientom trpiacim nevyliečiteľným ochorením smrteľné dávky liekov, je však nezákonná. Zakázaná je aj asistovaná samovražda, pri ktorej si pacienti môžu dobrovoľne vziať život.

Viac o téme: FrancúzskoNávrh zákonaEmmanuel MacronAsistovaná smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu