Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelské príkazy na evakuácie civilistov v Pásme Gazy sú protiprávne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Bebeto Matthews)

ŽENEVA - Osobitná spravodajkyňa OSN pre vnútorne vysídlených ľudí Paula Gaviriová Betancurová označila izraelské príkazy na evakuácie určené civilistom v Pásme Gazy za "protiprávne". Informuje o tom správa z portálu britského denníka The Guardian.

Osobitná spravodajkyňa OSN povedala, že evakuácie nezaistili ľuďom viac bezpečia. Ako dodala, "šokovalo" ju aj to, že Izrael možno nariadi evakuácie z mesta Rafah na juhu tohto palestínskeho pobrežného územia.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Bola som totálne šokovaná, keď som sa dozvedela, že Izrael má v úmysle rozšíriť príkazy na evakuáciu na mesto Rafah, ktoré je jediným útočiskom pre 70 percent preživších obyvateľov Pásma Gazy a jediným miestom otvoreným pre humanitárnu pomoc," uviedla Gaviriová Betancurová pre katarskú televíziu al-Džazíra.

Upozornila: "Evakuačný príkaz pre Rafah za súčasných okolností, keď je zvyšok Pásma Gazy zmenený na trosky, bude jasným porušením medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv. Treba zdôrazniť, že ani jedna evakuácia, ktorá sa udiala v Pásme Gazy, nebola legálna. Nepriniesli obyvateľom Pásma Gazy väčšie bezpečie."

Mesto Rafah na hranici s Egyptom malo pred vypuknutím najnovšej vojny v Pásme Gazy približne 300-tisíc obyvateľov. Aktuálne sa tam nachádza 1,4 milióna ľudí. Ušli tam pred izraelskou vojenskou operáciou v ostatných častiach palestínskej enklávy. Izrael spustil túto operáciou proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ktoré v pásme vládne, s cieľom zničiť toto hnutie, pretože vlani 7. októbra podniklo nečakaný masívny a brutálny útok na Izrael.

Viac o téme: Paula Gaviriová Betancurová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu