Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína bude stále globálnou silou pre mier a stabilitu: USA ju vnímajú zle, uviedol Wang I

Wang I
Wang I (Zdroj: SITA/Ken Ishii/Pool Photo via AP)

PEKING - Čína bude globálnou silou pre stabilitu a mier, vyhlásil vo štvrtok čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Zároveň uviedol, že Spojené štáty vnímajú Čínu nesprávne a Washington neplní sľuby, ktoré dal. Informujú o tom správy z agentúr AFP, AP a Reuters.

"Vo svetle komplexného zmätku v medzinárodnom prostredí bude Čína stále silou pre mier, silou pre stabilitu a silou pre pokrok vo svete," uviedol Wang pre novinárov na okraj výročného parlamentného zhromaždenia v Pekingu.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Sme rozhodne proti všetkým skutkom hegemónie a zastrašovania a budeme rázne presadzovať národnú suverenitu a bezpečnosť ako aj rozvoj záujmov," uviedol Wang. Šéf čínskeho rezortu diplomacie počas tlačovej konferencie tiež uviedol, že čínsko-americké vzťahy sa po stretnutí prezidentov Si Ťin-pchinga a Joea Bidena vlani v novembri zlepšili, no pohľad Spojených štátov na Čínu nie je správny. "Musíme poukázať na to, že Spojené štáty naďalej nesprávne vnímajú Čínu a nesplnili sľuby, ktoré dali," povedal Wang.

Dodal, že Spojené štáty stále prichádzajú s novými spôsobmi na potlačenie Číny. "Ak sú Spojené štáty posadnuté potláčaním Číny, nakoniec tým uškodia samy sebe," vyhlásil Wang. Zároveň uviedol, že Peking je ochotný spolupracovať s Ruskom, ktorého vojská vtrhli pred dvomi rokmi na Ukrajinu, na vytvorení nových hnacích síl spolupráce a upevňovaní priateľstva.

Prebiehajúce výročné paralelné stretnutia parlamentu Číny, Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, a Čínskeho ľudového politického poradného zhromaždenia (CPPCC) ponúkajú zriedkavý pohľad na stratégiau čínskej vlády na nasledujúci rok. Tohtoročné zhromaždenie je úzko sledované aj vzhľadom na pretrvávajúce napätie v Taiwanskom prielive a vojnu na Ukrajine.

Viac o téme: VzťahySilaMierMinister zahraničných vecíStabilitaUSAČínaWang I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu