Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čína verí v zlepšenie vzťahov s USA bez ohľadu na výsledok novembrových volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína v pondelok vyjadrila presvedčenie, že jej vzťahy so Spojenými štátmi bude možné zlepšiť bez ohľadu na to, kto v USA zvíťazí v novembrových prezidentských voľbách. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Pripomenuli ste americké prezidentské voľby; je to vnútorná záležitosť Spojených štátov," povedal hovorca Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu).

archívne video

Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Bez ohľadu na to, kto sa stane prezidentom, sme presvedčení, že Spojené štáty sú schopné vyvíjať úsilie rovnakým smerom ako Čína a pracovať na stabilných, zdravých a udržateľných vzťahoch medzi Čínou a USA," dodal hovorca. Postoj Číny je podľa hovorcu stály. Dodal, že stabilizovanie a zlepšenie vzťahov medzi týmito dvomi krajinami pozorne sleduje celé medzinárodné spoločenstvo.

Situácia medzi Pekingom a Washingtonom je v uplynulých rokoch napätá v spojitosti so technológiami, obchodnými vzťahmi či ľudskými právami, Taiwanom a nárokmi Číny v oblasti Juhočínskeho mora. V novembrových prezidentských voľbách sa proti sebe pravdepodobne postavia súčasný prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVzťahyZlepšenieUSAČínaDonald TrumpJoe BidenNovembrové voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu