Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko a Moldavsko podpíšu dohodu o obrannej spolupráci

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a moldavská hlava štátu Maia Sanduová vo štvrtok v Paríži podpíšu dohodu o obrannej spolupráci. Oznámil to v stredu Elyzejský palác. Informuje agentúra AFP.

Obaja lídri sa stretnú vo francúzskej metropole po tom, ako predstavitelia moldavského separatistického regiónu Podnestersko požiadali minulý týždeň Rusko o "ochranu". Narástli tak obavy, že tento región by sa mohol stať novým ohniskom už vyše dva roky trvajúcej vojny na Ukrajine.

archívne video

Na zvládnutie povodňovej situácie posiela SR Francúzsku na pomoc 25 hasičov a 16 kusov techniky (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Macron a Sanduová budú diskutovať o posilnení bilaterálnej spolupráce vo "všetkých oblastiach", uviedol Elyzejský palác. "Počas návštevy bude podpísaná dohoda o obrannej spolupráci a plán hospodárskej spolupráce," avizoval Paríž. "Prezident (Macron) v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine zopakuje podporu Francúzska pre nezávislosť, zvrchovanosť a bezpečnosť Moldavskej republiky," dodal.

Moldavsko, ktoré hraničí s Ukrajinou a Rumunskom, sa usiluje o členstvo v EÚ. Sanduová odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a obvinila Moskvu z plánovania prevratu v Moldavsku. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že za pokusmi o destabilizáciu v Moldavsku stojí "s veľkou pravdepodobnosťou" Rusko.

Viac o téme: DohodaSpoluprácaFrancúzskoMoldavskoElyzejský palácEmmanuel MacronMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu