Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Združenie krajín juhovýchodnej Ázie a Austrália žiadajú o trvalé prímerie v Pásme Gazy

Summit Združenia krajín juhovýchodnej Ázie, ASEAN a Austrálie v austrálskom Melbourne
Summit Združenia krajín juhovýchodnej Ázie, ASEAN a Austrálie v austrálskom Melbourne (Zdroj: SITA/AP Photo/Hamish Blair)

MELBOURNE - Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a Austrálie v stredu žiadali urýchlené a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Takisto upozornili na konanie, ktoré ohrozuje mier v Juhočínskom mori. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Lídri ASEAN-u a Austrálie situáciu v Pásme Gazy označili za zúfalú. "Žiadame bezprostredné a trvajúce humanitárne prímerie," uviedli lídri vo vyhlásení, ktorému predchádzali niekoľkodňové rokovania.

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

Medzi účastníkmi summitu sú aj Indonézia a Malajzia, v ktorých sa väčšina obyvateľov hlási k Islamu. USA a viacero ďalších krajín sa usilujú dosiahnuť prestávku v bojoch v období, keď sa má začať moslimský posvätný pôstny mesiac ramadán.

ASEAN a Austrália odsúdili útoky proti všetkým civilistom a civilnej infraštruktúre v Pásme Gazy. Žiadali urýchlený, bezpečný, nerušený a trvalý prístup k humanitárnej pomoci pre všetkých, ktorí to potrebujú. Napätie v oblasti Juhočínskeho mora sa zvyšuje z dôvodu narastajúcich ambícii Číny v tejto oblasti.

"Všetky krajiny vyzývame, aby sa vyhýbali akýmkoľvek jednostranným krokom, ktoré ohrozujú mier, bezpečnosť a stabilitu v tomto regióne," uviedli účastníci summitu vo vyhlásení. Summit ASEAN-u a Austrálie sa konal 4.-6. marca v austrálskom Melbourne. Do združenia ASEAN patria Brunej, Indonézia, Filipíny, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko a Vietnam.

Viac o téme: PrímerieAustráliaPásmo GazyZdruženie krajín juhovýchodnej Ázie ASEAN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu