Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Referendá o rodine a úlohách žien boli neúspešné, oznámil írsky premiér

Leo Varadkar
Leo Varadkar (Zdroj: SITA/Brian Lawless/PA via AP)

DUBLIN - Íri podľa prvých výsledkov sčítania pravdepodobne v piatkovom referende odmietli zmeny ústavy. Hlasovalo sa o návrhu, aby sa vypustila formulácia o ženách v domácnosti a rodine tvorenej výlučne zozdanenými pármi. Hlasovacie lístky sa začali sčítavať dnes ráno a okolo poludnia bol odmietavý postoj asi na 70 percent spočítaných hlasov pre obe dve otázky. Účasť navyše pravdepodobne neprekročila 50 percent vo väčšine z 39 volebných obvodov, uviedla dnes agentúra AFP a server denníka The Irish Times.

Odmietavý postoj väčšiny katolíckej spoločnosti by podľa írskeho denníka znamenal veľkú porážku pre vládu Lea Varadkara, ale aj pre všetky ostatné politické strany, ktoré odporúčali hlasovať za zmeny ústavy. Člen vládnej strany zelených Eoin Madden poznamenal, že veľké politické strany neurobili dosť na to, aby v referende uspeli. Poukazuje na rozdiely medzi názorom na vidieku a v mestách aj na nedostatočnú osobnú aktivitu politikov pri vysvetľovaní zmyslu referenda.

archívne video

REFERENDUM Vyjadrenie strany Smer k výsledkom hlasovania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V dvoch referendách, ktoré sa zámerne konali na Medzinárodný deň žien, mohlo hlasovať 3,5 milióna registrovaných voličov. Prvá otázka sa pýtala, či má byť v ústave nahradená pasáž o práci žien v domácnosti pasážou o starostlivosti členov domácnosti o seba navzájom. Druhá otázka smerovala na definíciu rodiny, ktorú súčasná ústava opisuje výlučne ako zozdaných manželov s možnými deťmi. Referendum ponúkalo možnosť považovať za rodinu aj partnerov s deťmi, ktorí sa nevzali. Podľa írskych oficiálnych štatistík sa pritom mimo manželstva rodí zhruba 40 percent detí v Írsku.

Ešte pred hlasovaním premiér Varadkar vyhlásil, že víťazstvo "nie" by bolo "krokom späť" a "mnohým ľuďom by vyslalo odkaz, že podľa ústavy nie sú rodinami", píše AFP. V Írsku sú zmeny ústavy z roku 1937 možné len referendom. Tak došlo k zásadným zmenám v roku 2015, keď Íri schválili sobáše osôb rovnakého pohlavia, alebo v roku 2018, keď zrušili zákaz potratov.

Politické strany obe navrhované zmeny podporujú

Diskusia o úprave pasáže o domácich povinnostiach žien bola menej vyhrotená ako spory o potraty a jednopohlavné sobáše. Všetky hlavné írske politické strany obe navrhované zmeny podporujú a prieskumy verejnej mienky naznačovali, že prejdú, aj keď mnoho voličov bola do poslednej chvíle nerozhodnutá.

Ultrakonzervatívne hlasy tvrdili, že zmeny by mohli ústavne chrániť polygamné vzťahy a zvýšiť imigráciu prostredníctvom zlučovania rodín prisťahovalcov - všetky tieto tvrdenia však vláda odmietla. Konečné výsledky oboch hlasovaní sa očakávajú do konca soboty. Hlasovať mohlo takmer 3,5 milióna ľudí.

Viac o téme: RodinaReferendumŽenyústavaÍrskoLeo Varadkar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu