Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo Francúzsku sa začal súd v súvislosti s tragickou nehodou vlaku TGV z roku 2015

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa v pondelok začal súdny proces s predstaviteľmi železníc v súvislosti so smrteľnou vlakovou nehodou, ktorá si pred viac ako ôsmimi rokmi vyžiadala 11 obetí na životoch.

K tragickej nehode došlo v 14. novembra 2015 v administratívnom regióne Alsasko na východe Francúzska. Vlak TGV bol na skúšobnej jazde novej vysokorýchlostnej linky medzi Parížom a Štrasburgom. Na palube sa vtedy nachádzalo 53 cestujúcich vrátane niekoľkých detí. Vysokorýchlostný vlak sa hnal neprimeranou rýchlosťou a v zákrute sa vykoľajil, pričom niektoré jeho vozne spadli zo železničného mosta do vodného kanála. O život vtedy prišlo 11 ľudí a ďalších 42 utrpelo zranenia. Podľa francúzskych médií išlo o najtragickejšiu nehodu vlaku TGV vôbec.

Pred parížsky súd sa v pondelok postavili predstavitelia francúzskej železničnej spoločnosti SNCF, dvoch dcérskych spoločností aj traja bývalí zamestnanci. Súdia ich pre podozrenia z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti a zabitia a v prípade usvedčenia im hrozí niekoľkoročný trest vo väzení aj pokutyV deň nehody sa mal vlak počas skúšobnej jazdy pohybovať na trati rýchlejšie ako neskôr v bežnej prevádzke. Bezpečnostný systém, ktorý by za normálnych okolností prinútil vlak spomaliť pred zákrutou, bol na tento účel deaktivovaný, vysvetľuje DPA.

Podľa obžaloby železničiari nesprávne vyhodnotili bod na trati, na ktorom mali vlak začať spomaľovať a urobili to príliš neskoro. Štátne železnice SNCF sú obvinené z toho, že skúšobnú jazdu dostatočne nekoordinovali. Súdny proces s obvinenými by mal pokračovať do polovice mája.

Viac o téme: NehodaVlakSúd TGV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu