Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

K ostrovu Taiwan sa priblížilo 32 čínskych vojenských lietadiel a päť plavidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - V okolí ostrova Taiwan bolo za uplynulých 24 hodín zistených 32 čínskych vojenských lietadiel, čo je druhý najvyšší počet lietadiel evidovaných v tomto kalendárnom roku. Okrem toho v rovnakom čase v okolí Taiwanu operovalo aj päť čínskych lodí.

Ako doplnila agentúra AFP, podľa taiwanského ministerstva obrany 13 zo spomínaných 32 lietadiel prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Taiwanu.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Taiwanské ozbrojené sily "v reakcii na zistené aktivity monitorovali situáciu a nasadili (hliadkovacie) lietadlá, plavidlá a pobrežné raketové systémy". Tzv. Stredová línia je neoficiálna, ale v minulosti do značnej miery dodržiavaná hranica, ktorá vedie stredom Taiwanského prielivu. Peking ju však podľa vlastných vyjadrení neuznáva a opakovane ju prekračuje.        

K najnovším incidentom došlo v čase rastúceho napätia medzi Čínou a Taiwanom - samosprávnym ostrovom, o ktorom Peking tvrdí, že sa ho jedného dňa zmocní ako súčasti svojho územia, pričom v prípade potreby aj násilím.

Čína považuje Taiwan za časť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 fakticky nezávislú vládu. Taiwan čínske nároky odmieta a zdôrazňuje, že o osude ostrova môžu rozhodovať len jeho obyvatelia.

Viac o téme: OstrovPlavidláČínaTaiwanVojenské lietadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu