Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaczynski sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo vedení Právo a Spravodlivosť

Poľskí politici Mariusz Kamiński (vľavo), Jaroslaw Kaczynski (uprostred) a Maciej Wąsik (vpravo)
Poľskí politici Mariusz Kamiński (vľavo), Jaroslaw Kaczynski (uprostred) a Maciej Wąsik (vpravo) (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Predseda poľskej opozičnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski v sobotu oznámil, že bude znovu kandidovať na post šéfa strany. Snem PiS sa uskutoční v budúcom roku, informujeme podľa správy agentúry PAP.

"Dnes hovorím jasne: predložím svoju kandidatúru na predsedu PiS a budem žiadať o znovuzvolenie na ďalšie funkčné obdobie," uviedol 74-ročný Kaczynski, ktorý je šéfom PiS od roku 2003. Podľa PAP ide o zmenu v jeho politických plánoch, pretože pôvodne tvrdil, že súčasný mandát vo vedení strany bol jeho posledný. Politik svoje rozhodnutie opätovne kandidovať odôvodnil tým, že PiS "potrebuje jednotu, rozhodné vedenie a rýchly prechod do ofenzívy".

Donald Tusk hovorí o dobrých správach

Kaczynského strana PiS Právo a spravodlivosť, ktorá bola pri moci osem rokov, zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách, nepodarilo sa jej však zostaviť väčšinu v parlamente. To umožnilo trom vtedajším opozičným proeurópskym stranám - Občianskej koalícia (KO), Tretej ceste (TD) a Ľavici – sformovať väčšinovú vládnu koalíciu. Súčasný predseda vlády Donald Tusk v sobotu večer na sociálnej sieti komentoval Kaczinského rozhodnutie kandidovať so slovami, že ide o dobré správy. Podľa PAP však išlo o zjavnú sarkastickú poznámku.

Viac o téme: ZnovuzvoleniePoľskoJaroslaw KaczynskiPrávo a Spravodlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu