Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štrajky v Nemecku obmedzili verejnú dopravu vo vyše 70 mestách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR Jakub Kotian)

BERLÍN - Pre štrajk vo viacerých spolkových krajinách Nemecka je vo vyše 70 mestách už druhý deň obmedzená verejná doprava. Informujeme podľa piatkovej správy agentúry DPA.

Štrajky zvolalo druhé najväčšie odborové združenie Verdi, ktoré združuje viac ako 90.000 zamestnancov. V Berlíne sa skončil štrajk v piatok už o 14.00 h SEČ, v ostatných spolkových krajinách by mal pokračovať až do sobotňajšieho rána. Obmedzená je predovšetkým autobusová, električková a podzemná doprava. Štrajk sa vyhol väčšine prímestských vlakov alebo regionálnych autobusov, ktoré nie sú prevádzkované samosprávami. Nedotkol sa ani regionálnej či diaľkovej železničnej dopravy.

Odborový zväz požaduje zlepšenie podmienok zamestnancov v celom Nemecku

Podporu odborárom v súvislosti so štrajkami vyslovilo klimatické protestné hnutie Piatky za budúcnosť. V piatok vyzvalo na celonárodné demonštrácie za prijatie prísnejších opatrení na boj proti klimatickej zmene vrátane vyšších investícií do verejnej dopravy. Odborový zväz požaduje zlepšenie podmienok zamestnancov v celom Nemecku. Verdi argumentuje, že benefity ako dlhšie pracovné prestávky alebo dlhšia dovolenka pomôžu aj pri nábore nových zamestnancov do poddimenzovaných agentúr.

V Nemecku bolo tento rok už niekoľko štrajkov zamestnancov v doprave

V mnohých častiach Nemecka chýbajú kvalifikovaní vodiči autobusov. Pracovníci v niektorých spolkových krajinách požadujú aj zlepšenie platových podmienok. "Sme veľmi spokojní," uviedol hovorca Verdi v piatok poobede v súvislosti so štrajkom. Spoločné demonštrácie s klimatickým hnutím podľa neho tiež prebehli úspešne. V Nemecku bolo tento rok už niekoľko štrajkov zamestnancov v doprave. Štrajkoval letiskový personál, pracovníci verejnej dopravy a rušňovodiči.

Viac o téme: DopravaŠtrajkyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu