Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moč v hlave či potupná porážka v roku 1945: Rusi zosmiešnili plán Macrona vyslať na Ukrajinu bojové jednotky

prezident Francúzska Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
prezident Francúzska Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Francúzi sa chcú pokúsiť o ďalšiu podporu pre Ukrajinu, avšak teraz by už nešlo len o zbrane a muníciu. Prezident Emmanuel Macron má v úmysle vyslať do Kyjeva špeciálnu bojovú divíziu. Rusi mu však pripomenuli, ako tieto jednotky dopadli počas bojov v druhej svetovej vojne.

archívne video

Fico po stretnutí lídrov v Paríži: Bola tam čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Prezident Francúzska Emmanuel Macron má v rámci pomoci na Ukrajinu väčšie plány, ako "len" poskytovať ďalšie zbrane a muníciu. Jeho ďalším krokom by malo byť vyslanie divízie "Charlemange II", ktorá by chránila prezidenta Ukrajiny. Bol by to plán v rámci vyslania jednotiek NATO na Ukrajinu. Francúzsko podľa neho "urobí všetko pre to, aby zabránila Ruskej federácii vyhrať ukrajinský konflikt". 

Tvrdé odkazy z Moskvy 

Rusi na tento plán hneď reagovali a po ich pripomienke sa dá polemizovať, či by to bol správny krok. Ako informuje uranews, predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie, Maria Zacharovova, uviedla, že prezident Emmanuel Macron má v úmysle zorganizovať "divíziu SS" Charlemagne II na obranu Ukrajiny. Pripomenula osud predchodcu tejto francúzskej divízie, ktorá bránila bunker vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera.

"Emmanuel, rozhodli ste sa zorganizovať divíziu Charlemagne II (Charlemagne deux) na obranu bunkra [ukrajinského prezidenta Volodymyra] Zelenského," napísala Zacharová na Telegrame s tým, že "Macron si nie je vedomý toho, čo hovorí".

Predstaviteľka rezortu ruskej diplomacie pripomenula rok 1945, keď francúzska divízia SS Charlemagne a ďalšie jednotky bránili bunker Adolfa Hitlera. Títo vojaci boli podľa nej poslednými obrancami ríšskeho kancelára. 

Dimitrij Medvedev
Zobraziť galériu (2)
Dimitrij Medvedev  (Zdroj: TASR/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev uviedol, že Macron má "rečovú inkontinenciu". Stala sa podľa neho zdĺhavým a bolestivým problémom francúzskeho prezidenta. "Súčasný prezident Francúzska Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron má dva problémy. Najprv sa mu zrejme moč dostal do hlavy a následne dostal inkontinenciu reči," vyjadril sa na Telegrame. 

Za jedným stolom 

Summit, kde sa stretnú za jedným stolom predstavitelia Ukrajiny a Ruska sa zdá čoraz viac reálny. Kyiv Independent píše, že vedúci prezidentskej kancelárie Ukrajiny Andrij Jermak na fóre "Ukrajina. Rok 2024" dňa 25. februára prehlásil, že "ak sa nadchádzajúca schôdzka globálnych lídrov vo Švajčiarsku ukáže ako úspešná, Ukrajina by mohla pozvať predstaviteľov Ruska na budúci mierový summit."

Do Švajčiarska zamieria predstavitelia 160 krajín, aby prediskutovali mierový plán a vytvorili spoločný dokument na obnovenie suverenity Ukrajiny. "Tento dokument by bol predložený komukoľvek, kto by v tom čase zastupoval krajinu agresora, a skutočne by chcel ukončiť túto vojnu a vrátiť sa k spravodlivému mieru," povedal Jermak. Na záver dodal, že zúčastnené krajiny majú rôzne názory a motiváciu na to, ako ukončiť vojnu. Napriek tomu všetci uznávajú nezávislosť Ukrajiny a sú pripravení zapojiť sa do mierového procesu.

Viac o téme: NATODmitrij MedvedevDivíziaEmmanuel MacronVojna na UkrajineAndrij JermakCharlemange IIMaria Zacharovova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu