Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami v Portugalsku poznačili škandály

(Zdroj: Getty Images)

LISABON - V nedeľu sa v Portugalsku začala oficiálna dvojtýždňová predvolebná kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami 10. marca. Hlavné súperenie sa očakáva medzi stredoľavou Socialistickou stranou (PS) a stredopravou Sociálnodemokratickou stranou (PSD), silnie však podpora pre pravicovo-populistickú stranu Chega (Stačí). Informujeme podľa správy agentúry AP.

PS a PSD a ich koalície s menšími stranami sa už dlhodobo striedajú pri moci. Pre zostavenie stabilnej vlády však potrebujú podporu menších strán, čo predvolebné prieskumy nedokážu dokonale predpovedať. Vnútropolitickú situáciu zhoršilo mnoho korupčných škandálov a príklon k populistom pre rozčarovanie verejnosti z politickej triedy. Portugalsko si 25. apríla pripomenie polstoročie od karafiátovej revolúcie, ktorá zvrhla pravicový korporatívny režim Estado Novo, nastolený v roku 1933 Antóniom Salazarom.

Za korupciu bude súdený José Sócrates

Pád socialistickej vlády v novembri pre podozrenia z korupcie priniesol aj domovú prehliadku bydliska premiéra Antónia Costu. Lisabonský súd tiež rozhodol, že za korupciu bude súdený José Sócrates, Costov socialistický predchodca v premiérskom kresle v rokoch 2005–11. Podľa prokuratúry získal asi 34 miliónov eur z úplatkov, podvodov a prania špinavých peňazí. "Portugalsko potrebuje vyčistiť," hlása preto billboard pravicovo-populistickej strany Chega. Jej líder, 41-ročný právnik André Ventura, je na treťom mieste v prieskumoch verejnej mienky. Chega vo voľbách v roku 2019 získala 1,3 percenta hlasov, v roku 2022 7,3 percenta a podľa prieskumov to teraz môže stúpnuť na dvojnásobok, ak sa voliči rozhodnú pre protestné hlasovanie.

Volebným lídrom PSD je Luís Montenegro

Pre vznik vlády preto bude dôležité, ako veľmi bude PSD po ôsmich rokoch v opozícii potrebovať poslancov Chega pre vytvorenie parlamentnej väčšiny. Volebným lídrom PSD je Luís Montenegro (51), ktorý pôsobí v parlamente už viac ako 20 rokov a vedie koaličnú Demokratickú alianciu s dvoma menšími stranami napravo od stredu. Ľavicová PS jej môže úspešne konkurovať tak ako v minulosti parlamentným spojenectvom s komunistami alebo stranou Ľavý blok. Líder PS Pedro Nuno Santos (46) bol poslancom parlamentu od roku 2004 a v minulej vláde pôsobil ako minister bývania a infraštruktúry. Musel však odstúpiť pre postup pri záchrane spoločnosti Air Portugal a spor o miesto nového lisabonského letiska.

Viac o téme: ŠkandályPortugalskoParlamentné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu