Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Druhé výročie ruskej agresie: Do Kyjeva pricestovali zahraniční lídri! Stojíme pri Ukrajine, pokým nezvíťazí

Na druhé výročie ruskej agresie zavítala do Kyjeva predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Na druhé výročie ruskej agresie zavítala do Kyjeva predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: Twitter/Ursula von der Leyen)

KYJEV - Do Kyjeva dnes dorazili šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, talianska premiérka Giorgia Meloniová a ministerskí predsedovia Belgicka a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau, aby vyjadrili solidaritu Ukrajine pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na taliansku vládu, podľa ktorej vrcholní politici cez noc cestovali vlakom z Poľska.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 730 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Štvoricu predstaviteľov v ukrajinskej metropole čaká rokovanie s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Spoločne tiež uctia pamiatku padlých ukrajinských vojakov. Zelenskyj bude dnes na diaľku rokovať aj s lídrami skupiny vyspelých štátov G7, ktorej členmi sú Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Nemecko a USA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil, že podpora Francúzska pre Ukrajinu nezoslabne. "Zbitá a doráňaná, ale stále na nohách. Ukrajina bojuje za seba, za svoje ideály, za našu Európu. Naše odhodlanie po jej boku nezoslabne," uviedol Macron na sociálnu sieť X.

Britský premiér Rishi Sunak v piatok v predvečer druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil, že západné krajiny by mali opäť potvrdiť svoje odhodlanie podporovať Ukrajinu. "V tejto chvíli by sme mali ukázať, že tyrania nikdy nezvíťazí, a opäť povedať, že budeme dnes aj zajtra stáť pri Ukrajine... Sme pripravení robiť, čo bude treba, pokým nezvíťazia," uviedol Sunak s tým, že západné krajiny podľa neho "musia obnoviť" svoje odhodlanie podporiť Ukrajinu v boji proti agresii ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ocenil tiež "odvahu Ukrajiny tvárou v tvár strašnému utrpeniu" a povedal, že táto krajina bráni "princípy slobody, nezávislosti a právneho štátu, od ktorých sme všetci závislí". "Keď Putin pred dvomi rokmi spustil túto nezákonnú inváziu, slobodný svet reagoval jednotne... Spoločne sme stáli za Ukrajinou. A pri tomto smutnom výročí musíme naše odhodlanie opäť potvrdiť," dodal britský premiér.

Ukrajina čelí nedostatku munície

Dvojročné výročie vojny prichádza v čase, keď Ukrajina čelí nedostatku munície a kedy sa ukrajinská armáda po niekoľkomesačných bojoch stiahla z východoukrajinskej Avdijivky. Išlo o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut. Dva roky vojny pripravili o život alebo zmrzačili tisíce ukrajinských civilistov a milióny ukrajinských obyvateľov vyhnali z domovov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva k záveru minulého roka evidoval najmenej 10.000 úmrtí civilistov a 18.500 zranených od začiatku vojny, skutočný počet obetí však bude oveľa vyšší.

Viac o téme: PoliticiVýročieRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu