Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľskí farmári avizujú blokádu kľúčového hraničného priechodu s Nemeckom

Farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená-Chyžné v Trstenej
Farmári a poľnohospodári protestujú na slovensko-poľskom hraničnom priechode Trstená-Chyžné v Trstenej (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

VARŠAVA - Poľskí farmári plánujú v nedeľu zablokovať kľúčový hraničný priechod s Nemeckom. Podľa nich ide o súčasť silnejúcich protestov proti predpisom Európskej únie a lacnejšiemu dovozu z tretích krajín, informuje agentúra AFP.

Hovorca protestného hnutia Dariusz Wrobel spresnil, že blokáda hraničného priechodu pri poľskom meste Slubice na diaľnici A2, ktorá vedie z Varšavy do Berlína, začne v nedeľu o 13.00 h SEČ a potrvá 24 hodín.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa neho zatiaľ pôjde len o varovanie, avšak v prípade, že nebudú zodpovedané ich požiadavky, sú pripravení spustiť rozsiahlejší protest. AFP pripomína, že farmári pôvodne plánovali 25-dňovú blokádu, ale po rokovaniach s miestnymi úradmi a predstaviteľmi podnikov ju skrátili.

Poľnohospodári už dlhšie blokujú hraničné priechody

Poľskí poľnohospodári už dlhšie blokujú hraničné priechody s Ukrajinou a vodičom nákladných aj osobných áut znemožňujú vstúpiť na poľské územie. Za posledné týždne usporiadali protesty aj farmári z iných európskych krajín. Poľskí farmári tiež uvádzajú ako dôvod svojich demonštrácií takzvanú Európsku zelenú dohodu, ktorá je súčasťou snahy 27 členských štátov EÚ znížiť emisie skleníkových plynov. Farmári tvrdia, že ich postihli najmä zvýšené dane aj ďalšie regulácie vyplývajúce z tejto iniciatívy.

Zelená dohoda "je v súčasnej podobe neprijateľná", uviedol Wrobel s tým, že protestujú aj proti dovozu poľnohospodárskych výrobkov z krajín mimo EÚ, "ktoré nespĺňajú normy" Únie. Agentúra PAP medzičasom citovala vládu v Kyjeve, podľa ktorej ukrajinskí farmári priniesli na hranicu s Poľskom vojnou zničené poľnohospodárske vybavenie vrátane traktorov a kombajnov, aby svojim poľským kolegom ukázali, aké podmienky majú na prácu vo svojej krajine napadnutej ruskými silami.

Polícia upozorňuje na blokádu hraničného priechodu Vyšný Komárnik - Barwinek

Protestujúci poľskí poľnohospodári plánujú od pondelka (26. 2.) blokáciu hraničného priechodu Vyšný Komárnik - Barwinek. Na sociálnej sieti o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.

Protestná akcia má byť pokojná a má trvať od pondelka od 10.00 h do štvrtka (29. 2.) do 19.00 h. "Protestujúci farmári plánujú umiestniť brány na štátnej ceste č. 19 v obci Barwinek v blízkosti hraničného priechodu, čím zablokujú prejazd," uvádza polícia. Motoristickej verejnosti preto odporúča vyhnúť sa tomuto hraničnému priechodu a využiť alternatívne trasy.

Viac o téme: ProtestPriechodBlokádaPoľnohospodáriNemeckoFarmári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu